Zdroj: Karelnoppe/iStock

5 účinných spôsobov, ako si v exteriéri vytvoriť tieň. Ktoré z nich nepoškodí ani dážď a vietor?

11. 08. 2024
Zdieľať

Nielen interiér, ale aj vonkajší priestor potrebuje zatienenie. Horúce lúče nás pri relaxe na čerstvom vzduchu vedia pekne potrápiť a občas príde vhod utiahnuť sa do chládku. Na terase či balkóne sa bez krotiteľov slnka nezaobídete. Ponúkame 5 účinných spôsobov zatienenia.

Posedenia s priateľmi pri pohári vína, grilovačka, malá siesta po obede, leňošenie s knihou v ruke, to všetko patrí k letnému životu pod holým nebom. No vrtošivé nálady počasia sú z roka na rok neúprosnejšie. Sme vystavovaní agresívnemu slnku, búrkam či veterným smrštiam. Nielen naše príbytky potrebujú dostatočnú ochranu, bez imaginárneho dáždnika sa nezaobídeme ani vonku.

1. Slnečné plachty

Je to pomerne čerstvá záležitosť na trhu, prvá slnečná plachta bola vyvinutá a patentovaná v roku 1993. Vedeli ste, že pri jej vzniku sa dizajnéri inšpirovali plachetnicou? Dnes sa slnečné plachty vyrábajú v rozmanitých tvaroch, veľkostiach aj farbách. Ich maximálna plocha je 70 m2 a môže mať trojuholníkové či pravouhlé tvary. Subtílne nosné konštrukcie sú z nehrdzavejúcej ocele a hliníka. Slnečné plachty môžu byť vybavené motorom s veterným senzorom s automatickým nastavením.

Prečítajte si tiež
7 nápadov na najkrajšie vonkajšie sedenie. Takto si ho podľa odborníkov vytvoríte aj u seba doma

Pri každom textilnom tienení záleží na druhu látky a jej úprave. Napríklad polyesterové látky majú sýtejšie farby, sú pružnejšie a menej sa krčia, lepené švy nepresakujú a sú odolnejšie. Dôležité sú aj parametre látky z hľadiska schopnosti odrážať, prepúšťať alebo pohlcovať slnečné žiarenie a teplo a takisto stupeň ochrany proti dažďu.

Časť exteriéru s drevenou terasou s posedením, tienenou slnečnou plachtou.

Slnečné plachty sa vyrábajú v rozličných veľkostiach aj tvaroch. Bývajú trojuholníkové, ale aj pravouhlé. Zdroj: Shutterstock

2. Markízy

Toto riešenie je veľmi flexibilné – markízy podľa potreby vysuniete alebo zviniete. Nevyžadujú extra náročné úpravy, dajú sa inštalovať kedykoľvek. Široký výber typov a látok z nich robí krásny architektonický doplnok vhodný nielen na terasy pri rodinných domoch, ale aj na balkóny a terasy bytov.

Prečítajte si tiež
Ako vybrať markízu na terasu? Pred rozhodnutím si odpovedzte na týchto 6 otázok

Tí, ktorí si chcú ušetriť námahu pri točení kľukou, majú k dispozícii aj komfortné motorické ovládanie. V porovnaní s manuálnym ovládaním je plynulejšie a šetrnejšie ku konštrukcii markízy, no najmä dovoľuje zabezpečiť automatickú ochranu tieniaceho prvku v nepriaznivom počasí, prípadne jeho napojenie na inteligentný systém riadenia domácnosti. Dažďový a veterný senzor sa postarajú o to, aby sa markíza včas zvinula – nenechajú ju zmoknúť a ochránia ju pred poškodením pri silnom vetre. Slnečný senzor zasa zabezpečí, aby sa vysunula a chránila terasu aj interiér domu pred nepríjemným slnečným žiarením a teplom, i keď práve nie ste doma.

Detail na ohybné rameno oranžovej markízy.

Farebnosť markízy voľte podľa celkového štýlu, v ktorom je ladený dom či byt. Zdroj: Shutterstock

Pár rád k textilnej farebnosti

  • Svetlé farby prežiaria nielen terasu, pár luxov svetla získa aj interiér.
  • Jednofarebné látky sú moderné, nadčasové a univerzálne, pruhované sú výrazné a hodia sa skôr na vidiek.
  • Čo sa týka obľúbenosti, v našich končinách obsadzujú prvé priečky žlté, hnedé a zelené markízy. Myslite však na to, že žltá farba priťahuje hmyz!
  • Modrá a biela dokážu navodiť atmosféru južných alebo severských krajín. Biela a odtiene sivej skvelo pasujú k modernej architektúre.
  • Pod tmavou látkou bude za slnečného počasia síce o pár stupňov teplejšie, no zároveň viac zatemňuje.

3. Pergoly

Konštrukcia moderných pergol je väčšinou z hliníka. Na rozdiel od dreva nemá hliník takmer nijaké nároky na údržbu, pretože výborne odoláva vonkajším vplyvom. Výhodou hliníkových pergol je aj vysoká pevnosť a odolnosť proti vetru i dažďu, vďaka čomu sa hodia na prekrytie veľkých terás pri rodinných domoch aj na tienenie v bytoch na horných podlažiach. Okrem horizontálnej tieniacej plochy sa dajú na konštrukciu upevniť aj vertikálne clony, ktoré spolu s ďalšími doplnkami dokážu predĺžiť pobytovú sezónu v exteriéri aj mimo leta.

Prečítajte si tiež
Útulná oddychová záhrada s množstvom rastlín, s pecou a so sedením pod pergolou

Pomerne novou „vychytávkou“ na trhu sú bioklimatické pergoly. Takéto prístrešky majú naklápateľné lamely, ktoré chránia pred slnkom, dažďom, vetrom i snehom. Nahromadené teplo stúpa smerom hore a naklápateľné hliníkové lamely umožnia nielen jeho odvetranie, ale odrážajú aj slnečné žiarenie. Do lamiel sa dá integrovať LED osvetlenie a do konštrukcie riadiaca jednotka. Sú konštruované tak, aby odvádzali vodu zo strechy do odtokového žľabu a aby voda následne odchádzala nohou pergoly.

Pri výbere pergoly by ste si mali všímať materiál, spôsob uchytenia konštrukcie a jej maximálne rozmery. Pri druhoch s tieniacimi lamelami je dôležitý aj uhol ich maximálneho naklopenia. Konštrukcie pergol sa upevňujú dvoma spôsobmi – buď len do zeme, alebo do zeme a do steny. Najnáročnejšie je pritom kotvenie do zatepleného muriva, ktoré sa týmto spôsobom čiastočne naruší.

Pohľad z interiéru s jedálenským stolom na terasu s bazénom krytým pergolou so slnolamami.

Slnolamy sú pevne nainštalované horizontálne alebo vertikálne tieniace plochy s lamelami, ktoré sú fixné alebo naklápateľné. Zdroj: Renson

4. Romantická vlna

Pergolám na pritienenie pristanú zelené aj kvitnúce popínavky. Z praktického hľadiska sa oplatí siahať po trvalých rastlinách. Jednoročné rastliny totiž budete musieť o rok vysadiť znova. Z neopadavých vždyzelených je vďačným riešením brečtan alebo zemolez, z opadavých pavinič. Medzi kvitnúcimi sa tešia obľube popínavé ruže, hortenzia, plamienok, povojník.

Prečítajte si tiež
Všetko o hortenziách: Radíme, čo potrebujú najobľúbenejšie odrody, aby vám robili radosť

Majte však na pamäti, že kvitnúce popínavé rastliny pergolu síce skrášlia, no sú aj lákadlom pre včely a opeľujúci hmyz. Ak po ňou máte miesto vyhradené na sedenie, bodavý hmyz budú priťahovať aj sladké nápoje či pokrmy. Pokiaľ ste alergickí na peľ alebo uštipnutie bodavým hmyzom, kvitnúcich popínaviek sa radšej vzdajte.

Drevený altánok na záhrade v romantickom vidieckom štýle s posedením, obrastený ružami

Ak chcete v altánku či pod pergolou dosiahnuť romantickú vidiecku atmosféru, nasaďte si popínavé rastliny. Musíte však rátať s tým, že budú priťahovať hmyz. Zdroj: Shutterstock

5. S príchuťou exotiky

Ak si chcete na terase užiť atmosféru permanentnej exotickej dovolenky, môžete siahnuť po bambusovom tienení. Po stranách môžete použiť bambusové rolety, strešnú konštrukciu odporúčame zospodu doplniť fóliou, ktorá vás bezpečne ochráni pred dažďom. Rátajte však s tým, že toto riešenie nie je trvalé, po pár rokoch ho budete musieť vymeniť.

Ako alternatívu k bambusovým roletám  môžete po stranách pergoly zavesiť biele bavlnené závesy.

Text: Denisa Slančová
Foto Shutterstock, Renson,
Möbelix
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: altánok bambus exteriérové tienenie pergoly zatienenie balkónov a terás
Zdieľať článok
Prírodnú záhradu pri rodinnom dome krásne prepojili s okolím. Užívajú si relax v záplave trvaliekUrob si sám

Prírodnú záhradu pri rodinnom dome krásne prepojili s okolím. Užívajú si relax v záplave trvaliek

Nevrhá vaša pergola dostatok tieňa? Inšpirujte sa postupom, ako vyrobiť zaťahovací baldachýnUrob si sám

Nevrhá vaša pergola dostatok tieňa? Inšpirujte sa postupom, ako vyrobiť zaťahovací baldachýn

Vajgela je osvedčený krík aj do mestských záhrad. Vedeli ste, že niektoré druhy rozkvitnú opakovane?Záhrada

Vajgela je osvedčený krík aj do mestských záhrad. Vedeli ste, že niektoré druhy rozkvitnú opakovane?

Vymyslel originálny spôsob, ako uskladniť záhradný nábytok a ušetriť veľa priestoruUrob si sám

Vymyslel originálny spôsob, ako uskladniť záhradný nábytok a ušetriť veľa priestoru

Diskusia