Dvojgeneračné bývanie v ultra modernej podobe

31. 03. 2021
Zdieľať

Veľmi úzky pozemok v pokojnom prostredí na okraji Viedne si vyžadoval špeciálne riešenie. O to viac, že požiadavkou investorov bolo vytvoriť vilu, ktorá bude plniť funkciu dvojgeneračného bývania.

Takéto zadanie zvyčajne nepoteší architektov, pretože výslednému návrhu často niečo chýba. Český architekt Jan Proksa, ktorý vedie vlastné architektonické štúdio vo Viedni sa so zadaním pohral na výbornú a vytvoril už na pohľad originálny rodinný dom.

Prečítajte si tiež
Moderná vila v minimalistickom štýle premieňa výhľady na krásne obrazy
Trojpodlažná vila s presklením

Vila vďaka množstvu veľkorozmerných presklení pôsobí vzdušne, chvíľami až abstraktne. Zdroj: BoysPlayNice

Základnou črtou novostavby, ukončenej v závere minulého roka je geometrická hra tvarov a materiálov. Vďaka množstvu veľkorozmerných presklení pôsobí vila vzdušne, chvíľami až abstraktne. Nie je to však žiadna nudná kocka. Všimnite si napätie medzi pravými a ostrými uhlami, ktoré jemne deformujú podobu pravidelnej kocky. Táto geometrická hra sa netýka len exteriéru, nájdete ju aj vo vnútri, kde vytvára zaujímavú dynamiku.

Kuchyňa s obývačkou

Hlavnú časť prízemia tvorí otvorený priestor kuchyne s kuchynským ostrovčekom a obývačkou. Zdroj: BoysPlayNice

Na dvoch podlažiach tretie, terasa na streche

Základnou ideou, ktorá šetrí priestor a umožňuje vytvoriť čo najväčší objem na neveľkom pozemku, ktorý sa jedným smerom mierne rozširuje, bolo stavanie do výšky. Na streche dvoch podlaží základného objemu stojí menší objem. Vďaka sklenenému zábradliu strechu prvých dvoch podlaží možno využívať ako pobytovú terasu.

Obývacia izba s presklením

Po schodoch vedľa nej sa dostanete na druhé poschodie. To slúži ako rozšírená obývacia izba pre obyvateľov druhého podlažia. Zdroj: BoysPlayNice

Prízemie ako samostatný apartmán

Hlavnú časť prízemia tvorí otvorený priestor kuchyne s kuchynským ostrovčekom, obývačky a jedálne s veľkým okrúhlym stolom. Z obývacej časti vedú dvere do spálne so šatníkom. Zo spálne, ale aj zo vstupnej chodby, môžete vojsť do kúpeľne s toaletou. Schody na vyššie podlažia autor projektu umiestnil pozdĺž najdlhšej steny domu, kde je aj hlavný vchod.

Prečítajte si tiež
Víkendový dom v Nitre s nádychom hotelového luxusu
Schody s úložným priestorom

Schody zo svetlého dreva sa dajú zboku využiť ako úložné priestory. Zdroj: BoysPlayNice

Ako to vyzerá vo vnútri?

Celý interiér je nádherne svetlý a vzdušný, veľkoformátové okná nájdete prakticky všade. Drevená podlaha ladí k minimalistickým bielym stenám, biela je aj kuchynská linka s ostrovčekom na prízemí. Podobne aj linka o poschodie vyššie. V kúpeľniach dominujú svetlosivé obklady použité aj ako dlažba. Priestor aj tu zútulňuje svetlé drevo, sklo a zrkadlá. V najvyššie položenom priestore je krb, na mieru vyrobený vstavaný nábytok opäť v bielej farbe doplnený sivou pohovkou. Schody zo svetlého dreva sa dajú zboku využiť ako úložné priestory.

Na mieru vyrobený vstavaný nábytok s vchodom do kúpeľne.

Na mieru vyrobený vstavaný nábytok s vchodom do kúpeľne. Zdroj: BoysPlayNice

Vápenná omietka ako odkaz na tradičné remeslo

Zaujímavého riešenia sa dočkala aj fasáda domu. Je z vápennej omietky a architekt ju zvolil ako reminiscenciu na unikátnu zručnosť tradičného remesla viedenských domov z prelomu 19. a 20. storočia. V posledných dekádach bolo toto umenie nahradené štandardizovaným použitím polystyrénových fasád a systémového použitia vonkajších omietok.

Trojpodlažná vila s presklením

Fasáda je z vápennej omietky a architekt ju zvolil ako reminiscenciu na unikátnu zručnosť tradičného remesla viedenských domov z prelomu 19. a 20. storočia. Zdroj: BoysPlayNice

Prečítajte si tiež
Inteligentná vila plná geometrických hier a optických klamov pôsobí ako zo sci-fi filmu

Vila v Perchtoldsdorfe

Architektonický ateliér: Jan Proksa – Architekt

Autor: Jan Proksa, hlavný architekt

Lokalita: Perchtoldsdorf, Rakúsko

 Rok projektu: 2016

Rok dokončenia: 2020

Zastavaná plocha: 132 m2

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Hrubá podlahová plocha: 313 m2

Úžitková plocha: 249 m2

Plocha pozemku: 528 m2

Spolupráca:

Krajinárska architektúra: Korbinian Lechner

Architekta – spolupráca na návrhu: Ursula Knappl

Statika: Neli Rachkova-Anastassova

Tepelná technika: K2 Bauphysik

Sabína Zavarská

Zdroj: linka.news

Foto: BoysPlayNice

Kategória: Návšteva
Tagy: moderná architektúra novostavba presklené fasády rodinné domy vápenné omietky vily
Zdieľať článok

Diskusia