Komfortný dom v nádhernej lokalite Horského parku, ktorého interiér sa prelína s exteriérom

04. 06. 2021
Zdieľať

Bratislavský Horský park je skutočne úžasné miesto. Práve tu stojí vila, ktorá má ambíciu nadviazať na tradíciu bratislavských funkcionalistických víl a zároveň vytvoriť kvalitné moderné bývanie intenzívne prepojené s okolitou zeleňou.

Horský park je jednou z najatraktívnejších adries v hlavnom meste.Tunajší rozľahlý lesopark s príjemnou mikroklímou je obľúbeným miestom na prechádzky aj na šport. Neďaleko je známy kostol na Kalvárii, najstaršia výletná reštaurácia Funus či historická horáreň Horský park, ktorá je originálnym kultúrnym centrom a príjemným cieľom výletov najmä pre rodiny s deťmi. Za pár minút sa odtiaľto dostanete pešo cez údolie Hlbokej ulice na hlavnú stanicu či cez Novosvetskú priamo do historického Starého Mesta. I keď výstavba v okolí je rôznorodá – nájdete tu romantické, eklektické, historizujúce aj moderné vily rôznej architektonickej kvality.

Vila na vyvýšenom podlaží

Vila je na rozdiel od väčšiny susedných domov umiestnená v zadnej, severovýchodnej časti pozemku. Vďaka tomu ostala maximálna plocha záhrady preslnená. Hlavné obytné podlažie je zároveň zdvihnuté nad pôvodný, zvažujúci sa terén do úrovne ulice a niekdajšia svahovitá záhrada je zarovnaná, takže nadväzuje na obytné priestory na vyvýšenom podlaží. Zdroj: Tomáš Manina

Spoločným menovateľom väčšiny tunajších stavieb je snaha o ich začlenenie do okolitého prírodného prostredia. A rovnaká, celkom prirodzená tendencia je evidentná aj pri novej modernej vile, ktorú navrhli manželia a architekti Ján a Romana Kukuľovci.

Prečítajte si tiež
Dvojgeneračné bývanie v ultra modernej podobe

Kompozícia z dvoch blokov

Objekt vily pozostáva z obdĺžnikového bloku hlavného podlažia, ktorý je posadený na podnoži čiastočne zapusteného suterénu. Kým biely kváder vyvýšeného hlavného podlažia farebne aj formou kontrastuje s prírodným okolím, spodnej časti vrátane nadväzujúcej krivky oporného múru dodávajú prírodný charakter materiály použité v ich prirodzenej podobe.

Vykrojená terasa vo vile

Celá predná fasáda je v súlade s princípmi modernej vily zasklená. To umožňuje dokonalé vizuálne prepojenie hlavného obytného priestoru so záhradou a v druhom pláne aj s prírodnou kulisou Horského parku. Z južného rohu hlavného podlažia je vykrojená priestranná vonkajšia terasa chránená prečnievajúcou strechou, na ktorú v interiéri nadväzuje kuchyňa a jedálenská časť dennej zóny. Zdroj: Tomáš Manina

Stavba je pritom súčasná nielen zaujímavou formou, ale aj konštrukčným a technickým riešením. Spĺňa napríklad kritériá energetickej triedy A0, ktoré sa podarilo dosiahnuť jej kompaktnosťou a vhodnou orientáciou na svetové strany, spolu s použitím systému rekuperácie a obnoviteľného zdroja tepla a chladu (v celom dome je podlahové vykurovanie a stropné chladenie napojené na tepelné čerpadlá vzduch/voda).

Všetky obytné priestory sú na vyvýšenom hlavnom podlaží. Denná zóna je orientovaná do slnečnej záhrady pred domom, na opačnej strane je nočná časť s hlavnou spálňou a s detskými izbami.

Prečítajte si tiež
Moderná vila v minimalistickom štýle premieňa výhľady na krásne obrazy

Prelínanie interiéru s exteriérom

Novostavba nadväzuje svojou formou na tradíciu bratislavských funkcionalistických víl a zároveň ponúka komfortné moderné bývanie, ktorého leitmotívom je maximálne prepojenie interiéru s exteriérom. V takej nádhernej lokalite by bolo predsa hriechom nezapojiť do bývania čo najviac aj okolie.

hosťovská izba s vlastným zázemím a pracovňa

V zadnej, severovýchodnej časti spodného podlažia je situovaná hosťovská izba s vlastným zázemím a pracovňa. Oba priestory sú prepojené s komorným zadným dvorom a majú možnosť samostatného vstupu z exteriéru. Zdroj: Tomáš Manina

A majitelia tejto vily si ho môžu užiť na niekoľkých úrovniach – hlavný obytný priestor je cez zasklenú čelnú fasádu prepojený s terasou, záhradou aj s prírodnou kulisou Horského parku, zadný trakt, v ktorom sa nachádza pracovňa a hosťovská izba, je v kontakte s intímnym zadným dvorom, a na domáce wellness nadväzuje chránená bočná terasa s ohniskom, grilom a malým bazénom. Priestory čiastočne zapusteného podzemného podlažia majú rozdielny charakter v závislosti od ich orientácie na svetové strany.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Štvorpodlažná vila pri Slavíne: Novostavba ako odkaz na funkcionalizmus

Profil

Majitelia

Rodina s tromi deťmi

Nehnuteľnosť

Dvojpodlažná vila s úžitkovou plochou 546 m2 na pozemku s rozlohou 1 188 m2 v Horskom parku v Bratislave

Autori

Architekti Ján Kukuľa a Romana Kukuľová (ateliér 008), na interiéri spolupracovali Pavel Kosnáč a Martin Križan (Kosi architekti).
www.atelier008.sk

Text: Erika Kuhnová
Foto: Tomáš Manina
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: funkcionalizmus moderná architektúra moderný dizajn novostavba domu vily
Zdieľať článok

Diskusia