Do bazéna rovno z interiéru? Diagonálny dom efektívne využíva priestor

09. 01. 2022
Zdieľať

Priestranná vila pri portugalskom meste Aveiro je výsledkom detailnej a úplne pragmatickej hry. Architektka Maria João Fradinho tvar domu odvádzala sekundárne od vnútornej a vonkajšej priestorovej organizácie, akú požadovali majitelia. Samozrejme, v súčinnosti s platnými miestnymi regulatívmi. Výsledok je inšpiratívny, svieži a plný prekvapivých momentov, ako je napríklad využitie diagonál, alebo bazén, do ktorého vhupnete priamo z interiéru.

V lokalite, kde vila stojí, je nízka hustota osídlenia, a preto si architekta mohla dovoliť odvážnejšie uvažovanie – nebolo až tak nevyhnuté uzatvárať stavbu pred okolím. Celý dom vznikol ako nehomogénny kus, zložený z rôznych objemov, ktoré sú zvýraznené aj odlišnými fasádami, avšak vo finálnej podobe tvoria jedno telo.

Moderná čiernobiela geometrická vila

Čiernobiela vila púta pozornosť už z ulice. Zdroj: Ivo Tavares Studio 

Prízemie skrýva technickú a spoločenskú časť, poschodie je súkromné

Interiér pozostáva z dvoch podlaží. Na prízemí sú spoločné priestory so vstupnou chodbou, kuchyňou, jedálenskou časťou, obývacou izbou a hygienické zázemie. V technickej časti prízemia je dvojgaráž, strojovňa a práčovňa.

Prečítajte si tiež
Premena starej vily na bývanie plné farieb

Na prvom poschodí sa nachádzajú súkromné ​​priestory – dve spálne so spoločnou halou a šatníkom. Taktiež tu nájdete pracovňu, kúpeľňu a apartmán s vlastným šatníkom a vlastnou kúpeľňou.

Moderná obývačka a kuchyňa so svetlou podlahou vo vile

Čiernobiela kombinácia doplnená svetlým drevom dominuje aj v interiéri. Zdroj: Ivo Tavares Studio 

Tri rôzne poposúvané „škatule“

Vnútorný objem vily sa rozvíja rezom s diagonálnym smerom, i preto autorka dom nazvala diagonálnym. Toto riešenie umožnilo vertikálne rozdeliť objem na dve časti s fasádami rôznych šírok, aby sa dali splniť požiadavky majiteľov na organizáciu priestoru.

Moderná chodba s vinotékou vo vile

Na prízemí sú spoločenské priestory so vstupnou chodbou. Zdroj: Ivo Tavares Studio 

Z vonkajšieho pohľadu tak vynikajú tri základné objemy – „škatule“, každá s jednou presklenou fasádou. Objemy vnášajú do interiéru rôzne zážitky, vytvárajú rôzne vzťahy s neveľkým exteriérom.

Prečítajte si tiež
Trojuholník ako hlavný symbol rekonštrukcie dvojpodlažnej vily v Brne. Prekvapuje atypickými detailmi a stavebnými princípmi

Hra svetla, vody, priestoru

Z mnohých nevšedných detailov nás najviac zaujal úzky a dlhý bazén, do ktorého môžu domáci skočiť priamo z interiéru. Smerom k záhrade sa zužuje.

Biela jedáleň s východom na terasu pod pergolou

Vnútorná jedáleň plynule prechádza na terasu s grilom a sedením pod pergolou. Zdroj: Ivo Tavares Studio 

Ak nemajú chuť na osvieženie vodou, bazén poskytuje ďalší
zážitok – sediac pri ňom si môžu vychutnať svetelné efekty, ktoré vytvára odraz vody na konzolovito presahujúcej hornej časti domu. Tá je zhmotnená ako biely kváder vysunutý nad bazén.

Prečítajte si tiež
Inteligentná vila plná geometrických hier a optických klamov pôsobí ako zo sci-fi filmu

Objem pod ním je kontrastne čierny, pri bazéne má miesto terasa s keramickou dlažbou a s výraznou čiernou členitou pergolou. Čiernobiela kombinácia doplnená svetlým drevom dominuje aj v interiéri.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Geometrická vila s bazénom a terasou s pergolou

Do úzkeho a dlhého bazéna môžu domáci skočiť priamo z interiéru. Zdroj: Ivo Tavares Studio 

Diagonálny dom

architektonický ateliér: Frari – architecture network

hlavná architektka: Maria João Fradinho

lokalita: Aveiro, Portugalsko

realizácia: 2020

plocha: 275 m2

Sabína Zavarská

Foto: Ivo Tavares Studio 

Kategória: Návšteva
Tagy: bazény čisté geometrické tvary minimalistický dizajn moderná architektúra vily
Zdieľať článok

Diskusia