Zdroj: Marcus Peel

Nefunkčnému prízemiu domu pomohlo až presvetlenie a originálne prepojenie so záhradou

09. 06. 2022
Zdieľať

Projekt nnU House vznikol ako rozšírenie prízemia domu z 30. rokov minulého storočia, ktoré realizovali architekti z ateliéru Studio Jayga Architects v anglickom Loughtone. Tento zvláštny názov odzrkadľuje charakteristický pohľad na rekonštruovaný dom zo strany záhrady. Na fasáde totiž dominujú dvoje dvere v tvare písmena „n“ umiestnené vedľa seba a napravo od nich výklopný sklený box – okno v tvare písmena „U“.

Mladá rodina potrebovala skvalitniť životný priestor. Žili v jednej časti dvojdomu z 30. rokov, pričom najviac ich dusilo prízemie stavby. Pozostávalo z troch tmavých priestorov orientovaných k záhrade – zo starej úzkej kuchyne, stiesnenej obývačky bez okien a prístavby z 80. rokov minulého storočia, ktorá slúžila ako jedáleň. Všetky izby boli v rovnakej výškovej úrovni, takmer meter nad záhradou.

Prečítajte si tiež
Vďaka rekonštrukcii viktoriánskeho dvojdomu vynikla tehlová prístavba

Prístup do záhrady bol riešený pomocou strmých schodov. A akoby nebolo negatív dosť, v tesnej blízkosti domu stála ďalšia impozantná prístavba, ktorá zakrývala to najkrajšie – výhľad do záhrady a zároveň obmedzovala tok prirodzeného denného svetla do tmavých priestorov.

Prístavba domu so vzdušným drevo - mentolovým retro interiérom

Projekt nnU House vznikol ako rozšírenie prízemia domu z 30. rokov minulého storočia. Zdroj: Marcus Peel

Prístavbu zbúrali, priestor otvorili

Studio Jayga Architects pod vedením architekta Abula Mahdi prerobilo nefunkčné prízemie na svetlý vzdušný priestor s moderným dizajnom a priamou nadväznosťou na záhradu.

Prečítajte si tiež
Takéto bývanie je snom mnohých: Svetlom zaliaty a krásny priestor

Základom nového priestoru je otvorená koncepcia, ktorá zahŕňa obývačku a o pár schodov nižšie kuchyňu s pracovným ostrovčekom a veľkým priestorom na stolovanie. Vďaka efektným dverám a oknu, ktoré autori nazývajú skleným boxom, vzniklo silné prepojenie na nádhernú 91 metrov dlhú záhradu.

Prístavba domu so vzdušným drevo - mentolovým retro interiérom

Základom nového priestoru je otvorená koncepcia, ktorá zahŕňa obývačku a o pár schodov nižšie kuchyňu s pracovným ostrovčekom a veľkým priestorom na stolovanie. Zdroj: Marcus Peel

Dennú zónu delia schody a strešný svetlík

Zníženie úrovne podlahy v interiéri (medzi obývačkou a kuchyňou) nielenže definuje funkčné zóny otvoreného priestoru, ale tiež umožnilo položiť podlahu v kuchyni a jedálni na rovnakú úroveň, ako je záhrada. V priestore medzi týmito dvoma zónami je vložený lineárny strešný svetlík, vďaka ktorému vniká prirodzené svetlo priamo do stredu domu.

Prečítajte si tiež
Kvôli snahe zachovať stromy museli prístavbe domu prispôsobiť tvar fasády

Posedenie v okne s výhľadom do záhrady i na oblohu

Jedinečným prvkom rekonštruovanej časti domu je výklopný bezrámový sklenený box, navrhnutý ako zakrivené okno v tvare písmena „U“, v ktorom je možné sedieť. Neponúka len výhľad do záhrady, ale aj na oblohu, pretože presklenie pokračuje aj v časti strechy. Zároveň prirodzene osvetľuje denným svetlom jedálenský stôl.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prístavba domu so vzdušným drevo - mentolovým retro interiérom

Kuchynský ostrov v tvare elipsy je obložený oblými latkami dreva a zakončený farebnou terazzovou pracovnou doskou. Zdroj: Marcus Peel

Oválny ostrovček, terazzo a svieža zelená kuchyňa

Kuchynskú linku a ostrovček na mieru navrhlo Studio Jayga Architects. I v nábytku sa odráža typický symbol prestavby – jemné krivky klenutých dverí a zakriveného skleneného boxu. Kuchynský ostrov v tvare elipsy je obložený oblými latkami dreva a zakončený farebnou terazzovou pracovnou doskou.

Prístavba domu so vzdušným drevo - mentolovým retro interiérom

I v nábytku sa odráža typický symbol prestavby – jemné krivky klenutých dverí a zakriveného skleneného boxu. Zdroj: Marcus Peel

Opticky je položený presne medzi dvere do záhrady. Terazzo je použité aj ako zástena svetlozelenej kuchynskej linky. Vonkajší plášť prístavby je obložený drevom upraveným na mieste pomocou starodávnej japonskej techniky „shou-sugi-ban“ (opaľované drevo).

nnU House

architektonický ateliér: Studio Jayga Architects

hlavný architekt: Abul Mahdi

lokalita: Loughton, Essex, Anglicko

plocha: 41 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Marcus Peel

Video: Victor Kovachev

Kategória: Návšteva
Tagy: farby v interiéri kuchynské ostrovčeky moderné bývanie prestavba domu prístavby retro štýl
Zdieľať článok

Diskusia