Neobvyklé rozšírenie domu pripomína skupinu vtáčích búdok

23. 05. 2021
Zdieľať

Dánske mestečko Værløse nemá ani 13 000 obyvateľov, ale zato má čarovnú atmosféru. Tvoria ju menšie rodinné domy a radové bývanie. Obchody sú umiestnené najmä v okolí vlakovej stanice. Päťčlenná rodina v tejto oblasti vlastnila dom z 80. rokov. Avšak ten im už priestorovo nevyhovoval, a tak nastal čas na rozšírenie a renováciu.

Architekti z ateliéru Werkt Studio sa v prvom rade inšpirovali výhľadom na jazero a okolitou prírodou. Taktiež charakterom tamojších domov.

Prečítajte si tiež
Rodinný dom medzi jahodami v Kanaši

„Vyskúšali sme rôzne objemy a tvary, rôzne druhy rozšírenia rodinného domu. Nakoniec sme prišli s touto postupnosťou: k pôvodnej stavbe sme pridali „Vtáčie búdky“, ktoré sa smerom od hlavnej budovy zmenšujú.

Pôvodný stav domu

Pôvodný stav. Zdroj: Asbjørn S. Falck

Týmto spôsobom sa nám podarilo celý dom rozdeliť do viacerých domčekov, určených pre deti majiteľov. Riešenie poskytuje pre všetkých dostatok súkromia, a pritom narúša prirodzený tok a funkčnosť hlavnej stavby,“ vysvetľujú architekti Tobias Mürsch a Miroslava Casas.

Veľké dvere na terasu

Terasu tvorí drevená doska, ktorá vymazáva hranice medzi vonkajším a vnútorným priestorom. Zdroj: Asbjørn S. Falck

Starú prístavbu zbúrali, obývačku spojili s prírodou

Pôvodný dom už mal jednu prístavbu, avšak tú sa rozhodli autori premeny zbúrať. V rámci dispozície bolo potrebné doplniť niekoľko miestností a renovovať už existujúce. Prvé, čo vás osloví po vstupe do domu, je priestranný vchod a celkový vzhľad obývacej izby s veľkými trojuholníkovými oknami. 

Prečítajte si tiež
Minimalizmus nemusí byť nudný! Premyslená prestavba radového domu s jasnými pravidlami

Kuchyňa je umiestnená smerom k terase, ktorá sa otvára 4-metrovými skladacími dverami. Architekti takto chceli otvoriť kuchyňu a obývaciu izbu smerom na juh. Terasu tvorí drevená doska, ktorá vymazáva hranice medzi vonkajším a vnútorným priestorom.

Jedáleň

Jedáleň. Zdroj: Asbjørn S. Falck

Schodiská fungujú aj ako úložný priestor

Z obývacej izby sa cez malú chodbu s oknami od podlahy po strop dostanete do dvoch spální. Jedna má vlastné podkrovie. Na druhom poschodí pôvodného domu je hlavná spálňa s kúpeľňou a saunou. Architekti sú tiež autormi návrhu vstavaného nábytku a schodísk s ďalším úložným priestorom.

Schodisko

Riešenie poskytuje pre všetkých dostatok súkromia, a pritom narúša prirodzený tok a funkčnosť hlavnej stavby. Zdroj: Asbjørn S. Falck

Žlté tehly, žlté strešné šindle

Vybrané materiály priamo súvisia s prostredím, v ktorom sa netypicky členitý dom nachádza. Kopíruje tie, ktoré sú použité na okolitých domoch. Všetky totiž boli postavené rovnako a vytvárajú jednotný harmonický celok. Hlavná časť stavby – pôvodný dom je zo žltých tehál, čo aj zostalo. Akurát pôvodné strešné šindle už nemajú hnedú farbu ako kedysi, ale žltú, aby novovzniknuté „Vtáčie búdky“ vynikli už z diaľky.

Prečítajte si tiež
Nevšedný a čistý rodinný dom so sofistikovanými riešeniami

Podobu domčekov nalepených na seba tvorcovia zvýraznili nielen ich opláštením, ale aj kruhovým otvorom na štíte každého z nich. Nakoniec, aj zvnútra pôsobí zrekonštruovaný a rozšírený domov päťčlennej rodiny ako príjemné vtáčie hniezdo.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Domy so žltým šindľom

Akurát pôvodné strešné šindle už nemajú hnedú farbu ako kedysi, ale žltú, aby novovzniknuté „Vtáčie búdky“ vynikli už z diaľky. Zdroj: Asbjørn S. Falck

„The Birdhouses“ (Vtáčie búdky) 

Architektonický ateliér: Werkt Studio

Hlavní architekti: Tobias Mürsch, Miroslava Casas 

Lokalita: Værløse, Dánsko

Realizácia: 2020

Plocha: 128 m2

Sabína Zavarská

Foto: Asbjørn S. Falck

Kategória: Návšteva
Tagy: obytné podkrovie renovácia domu rodinné domy schodiská šindle úložné priestory vonkajšia terasa
Zdieľať článok

Diskusia