Zdroj: Itay Benit

Po 18 rokoch od nasťahovania prišla na rad konečne rekonštrukcia. Ako si s ňou poradila päťčlenná rodina so zvyšujúcimi sa nárokmi detí?

09. 08. 2022
Zdieľať

Postavíte alebo kúpite dom, zabývate sa, máte deti a neskôr stále nachádzate výhovorky, prečo ešte „nie je ten správny čas“ na rekonštrukciu, hoci už vám dispozícia až tak nevyhovuje. Niektoré rodiny k premene bývania prinúti rodinná či ekonomická situácia. Iní uznajú, že pôvodné riešenie už nevyhovuje ich potrebám, až keď deti „vyletia z hniezda“. Pozrite sa, ako riešila rekonštrukciu bývania päťčlenná rodina 18 rokov potom, ako sa po prvýkrát nasťahovali do domu.

Päťčlenná rodina z Izraela si konečne po 18 rokoch priznala, že ich potreby sa zmenili. Pôvodný dom navrhli architekti Sarah a Nirit Frenkel a po takmer dvoch desaťročiach sa do neho vrátili s cieľom výraznej rekonštrukcie.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Oproti vchodu stojí oceľové schodisko s dekoratívnym zábradlím. Zdroj: Itay Benit

Keď je malé dieťa už takmer dospelé a chce vlastnú spálňu s kúpeľňou

„Deti vyrástli a bolo potrebné aktualizovať izby. Zrazu vidíte, že to malé dieťa je už takmer dospelé a chce vlastnú spálňu s vlastnou kúpeľňou. Okrem toho bola potrebná ďalšia detská izba. Rozhodli sme sa teda pridať ďalšie poschodie, čo následne viedlo k rozhodnutiu zrekonštruovať celú 18-ročnú zastaranú nehnuteľnosť. Majitelia nám dali voľnú ruku. Dom sme prerobili tak, ako sme uznali za vhodné. Domáci išli s prúdom – či to bolo terrazzo, drevené obklady stien, výber farieb alebo osvetlenia,“ hovoria autori premeny i pôvodného domu.

Prečítajte si tiež
Takéto bývanie je snom mnohých: Svetlom zaliaty a krásny priestor

Svetlo, moderný dizajn a loft pod strechou

Rodinný dom stojí na pozemku s rozlohou 300 m2. Prízemie a prvé poschodie majú rozlohu 90 m2 a najvyššie položený loft má rozlohu
30 m2. Domáci si želali, aby stavba po rekonštrukcii bola svetlá, opticky pôsobila priestrannejšie a aby celkovo bola sviežejšia a modernejšia.
I keď sa kvalita bývania po rekonštrukcii výrazne zmenila, okrem podkrovia a schodiska nebolo urobených veľa stavebných zmien.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Na mieru vyrobená oceľová knižnica vystavuje rodinné dekoratívne predmety. Zdroj: Itay Benit

Takmer všetko zostalo tam, kde bolo, ale dostalo absolútne nový dizajn: nová kuchyňa, nový nábytok na mieru, nová sanita, nové okná, nová klimatizácia, omietky… Pôvodnú dispozíciu doplnili dve veci: podkrovie s ľahkým schodiskom a ozdobným sieťovým zábradlím. Druhou novinkou je bazén.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Nad stolom visia dominantné svietidlá z mosadze a mliečneho skla. Zdroj: Itay Benit

Útulnosť, relax, pohoda

Celá renovácia sa niesla v znamení uvoľnenia a spríjemnenia. Deti vyrástli a keďže rodičia trávia veľa času doma, chceli zvýšiť kvalitu svojho života. Hlavný obytný priestor má drevenú podlahu a je harmonizovaný rôznymi textíliami, ktoré miestnosti dodávajú hĺbku a textúry. Už od vchodu môžete nazrieť aj do kuchyne a jedálenského kúta.

Prečítajte si tiež
Óda na stredomorskú architektúru: Svetlý dom s átriom uprostred

Koža, mosadz, mnoho druhov látok, rôzne textúry

Vo všetkých priestoroch je použitá široká škála materiálov. Nájdete tu látkové pohovky, hnedé kožené sedačky, ktoré korešpondujú s rôznymi ďalšími hnedými prvkami v celom objekte. Na mieru vyrobená oceľová knižnica vystavuje rodinné dekoratívne predmety. Cez okno s bielym oceľovým rámom vidíte z obývačky priamo na bazén. Oproti vchodu stojí oceľové schodisko s dekoratívnym zábradlím.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Kamenný obklad stien pôsobí ako silné a elegantné pozadie drevených skríň a kontrastuje s útulnou časťou kuchyne, ktorá je obložená drevom. Zdroj: Itay Benit

Okrem toho, že spája všetky časti domu, zaplavuje ho tiež prirodzeným svetlom. Jedáleň s kuchyňou a obývacou izbou je čierna. Nad stolom visia dominantné svietidlá z mosadze a mliečneho skla. Súčasťou rekonštrukcie bolo zväčšenie malých okien na maximum a všetko, čo nebolo potrebné z konštrukčného hľadiska, bolo zbúrané. Vďaka tomu vznikol maximálny výhľad do záhrady a v jedálni sa cítite ako vonku.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Použitý nábytok je ľahký, otvorený, zachováva staré kvality, ale prispôsobuje ich aktuálnym potrebám. Zdroj: Itay Benit

Kuchyňa v jemne industriálnom štýle

Kuchyňa sa dočkala premeny v mierne industriálnom štýle s čistými líniami. Použitý nábytok je ľahký, otvorený, zachováva staré kvality, ale prispôsobuje ich aktuálnym potrebám. Kamenný obklad stien pôsobí ako silné a elegantné pozadie drevených skríň a kontrastuje s útulnou časťou kuchyne, ktorá je obložená drevom. Spolu s tehlami, nerezovou oceľou a ďalšími industriálnymi prvkami vytvára nezvyčajnú, ale veľmi príjemnú kompozíciu. Industriálne pôsobí aj kuchynský ostrovček vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a tehly. Ostrovček a stojan na hrnce majú industriálnu nerezovú povrchovú úpravu pripomínajúcu kuchyňu v reštaurácii.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

V jedálni a kuchyni dominuje čierna. Zdroj: Itay Benit

Na prvom poschodí sú dve detské izby a spálňa rodičov

Na prvom poschodí sa nachádzajú dve detské izby. Aj tie sú materiálovo pestré a útulné. Hlavná stena v izbe najmladšieho syna má vo vrchnej časti tehlový obklad, v spodnej časti zase drevený. Oproti nej je oceľová knižnica, ktorá zahŕňa šatník a pracovný kútik. V izbe staršieho syna autori premeny použili čiernu oceľovú knižnicu so vstavaným pracovným kútikom a drevenú šatníkovú skriňu akoby vytiahnutú zo starej stodoly.

Prečítajte si tiež
Nadčasový interiér a krásny výhľad: Byt, ktorý by ste neodmietli

Kúpeľňa synov má prírodné farby a terazzo podlahu. Atmosféru v hlavnej spálni rodičov s vlastnou kúpeľňou zútulnili drevené stropné trámy. Pribudol biely šatníkový roh, ktorý priestor zväčšuje a podobne ako v dennej zóne, aj tu nájdete množstvo textílií, ktoré poskytujú pocit tepla.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Toaleta. Zdroj: Itay Benit

Loft pod strechou – životný priestor pre tínedžera s vlastnou kúpeľňou

Nové poschodie je životným priestorom tínedžera. V časti s najnižšou svetlou výškou je spací kút a oproti nemu, pri bielej stene, je umiestnený pracovný kút s veľkým výstupom na strešnú terasu. K priestoru patrí vlastná kúpeľňa so sprchovacím kútom, WC a umývadlom. Domáci si loft veľmi pochvaľujú. „Dodatočný priestor bol veľmi potrebný a niekedy sa tie najzaujímavejšie a najkreatívnejšie priestory rodia z núdze. Výsledkom je skutočne jedinečný a nezvyčajný loft,“ dopĺňajú autori rekonštrukcie Sara a Nirit Frenkel.

Zrekonštruovaný rodinný dom v útulnom industriálnom štýle

Schodisko spája všetky časti domu.Zaplavuje ho prirodzeným svetlom. Zdroj: Itay Benit

Projekt „The Second Time Around“

autori: Arch. Sara a Nirit Frenkel

lokalita: Sharon, Izrael

plocha: 210 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Itay Benit

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: detské izby industriálny štýl lofty nástenný nábytok obytné podkrovie prírodné interiéry rodinné domy schodiská severský štýl útulný
Zdieľať článok

Diskusia