Provizórny rodinný dom v bývalej robotníckej kolónii sa dočkal znovuzrodenia

16. 06. 2021
Zdieľať

Existujúci rodinný jednopodlažný dom so sedlovou strechou s plechovou krytinou je spojený s okolitými domami konštrukciami aj sieťami. Pochádza z 30. rokov 20. storočia a postavili ho ako jeden z mnohých provizórnych domčekov v núdzovej robotníckej kolónii na dne zavretého lomu.

Čiastočnou rekonštrukciou prešiel začiatkom 90. rokov 20. storočia, upravené boli stavebné otvory v murive a do nich inštalované plastové okná, dom dostal aj plechovú strechu a nový kotol. Pre mnohoročnú zástavbu uličiek medzi domami je dispozičné riešenie domu chaotické a vôbec nezodpovedá dnešným potrebám.

Každá miestnosť má podlahu v inej výške, svetlé výšky miestností sú nedostatočné (2,15 m), lokálne sa objavuje vlhkosť a s ňou spojená pleseň. Dispozície domu sú tmavé.

Prečítajte si tiež
Na prvý pohľad nenápadný jednopodlažný dom ukrýva viacero prekvapení

Navrhli sme úpravy, ktorými sme sa snažili celú dispozíciu vyčistiť a objekt stavebne oddeliť od okolitých domov a zároveň navýšiť úžitkovú plochu objektu. Zároveň sme chceli priniesť do interiéru čo najviac prirodzeného svetla. V návrhu s dispozičného hľadiska došlo k posunutiu vstupu do domu do novej prístavby, ktorú sme celú navrhli s čo najmenšou konštrukčnou výškou (svetlá výška vnútri je len 2,3 m, stropy v nej sme navrhli ako pohľadovú železobetónovú dosku).

Na vstup nadväzuje chodba, ktorou možno prejsť domom do dvora, hneď za dverami pri vstupe sme umiestnili technický kút, na druhej strane je za posuvnými dverami malá lichobežníková pracovňa (reaguje na tvar pozemku).

Obývačka a jedáleň pod šikmou strechou

Do časti pod sedlovou strechou architekti situovali obývaciu izbu s jedálenským stolom. V tejto časti je priestor úplne otvorený a presvetlený zhora strešnými oknami. Zdroj: Pavel Barták

Pred dverami do dvora sa chodba točí pozdĺž krytého vonkajšieho sedenia a mieri do pôvodného objektu, pozdĺž chodby sme do návrhu umiestnili knižnicu, v ktorej sú tiež dvere do samostatného WC a kúpeľne, ktorá je vnútri presvetlená strešným svetlíkom.

Kuchyňa s ružovou linkou a knižnica

Kuchyňa je oživená ružovou linkou. Zdroj: Pavel Barták

Ako sme spomenuli v úvode, pôvodný dom sme podľa návrhu vnútri celý vyčistili a umiestnili sme doň obytné miestnosti. Do časti pod sedlovou strechou sme situovali obývaciu izbu s jedálenským stolom (v tejto časti je priestor úplne otvorený a presvetlený zhora strešnými oknami) a kuchynský kút, z ktorého možno vojsť do malej šatne a po schodisku vyjsť do spálne, ktorá sa vikierom otvára ku skale lomu.

Prečítajte si tiež
Inšpiratívna rekonštrukcia opusteného domu: Vo vnútri dynamika moderného sveta, zvonku dýcha história

Do obývacej izby sme navrhli dvere do časti s bývalými prístavbami. Namiesto prístavieb je teraz v dome len jedna izba, ktorá slúži deťom. Izba nadväzuje na malé vnútorné átrium uzavreté okolitými domami. Átrium osvetľuje cez okno so sedením aj hlavný obytný priestor. Do stavebných otvorov sme navrhli hliníkové výplne s trojsklom. Rovnako je to aj pri vstupných dverách, ktoré sú celé presklené a umožňujú okoloidúcim priehľad domom až do dvora. V interiéri sme zvolili kombináciu rôznych prírodných materiálov. Nová prístavba má na podlahe v hmote farbenú dlažbu, stará časť domu trojvrstvovú drevenú dubovú lamelu.

Spálňa so stolíkom a výhľadom do záhrady

Štít a vždy jedna stena v detskej izbe, v pracovni a v spálni je tmavá hlinená so sečkovým zlatistým posypom. Zdroj: Pavel Barták

Celým domom prechádza prírodná brezová preglejka (nábytok, obklad vchodu, dvere, podhľad obývacej izby a spálne), lokálne preglejka farbená (modrá – odpočinkový kút obývačky, ružová – kuchyňa). Steny kúpeľne, WC a plochy nad kuchynskou linkou sú z marockého štuku. Štít a vždy jedna stena v detskej izbe, v pracovni a v spálni je tmavá hlinená so sečkovým zlatistým posypom.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Obývačka s jedálňou

Z kuchyne je pekný výhľad na jedáleň a obývačku. Zdroj: Pavel Barták

Stropy sú pohľadové železobetónové s odtlačkami drevených dosiek, pohľadový betón prechádza aj cez nový strop nad novým preskleným prechodom (HS portál) z obývacej izby do dvora, vrátane nových nosných pilierov okolo neho. Zvyšok stien je „klasicky omietnutý“ s bielym náterom. V kuchyni sme jednu stenu poňali ako „smart“ – je magnetická a dá sa na ňu písať.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia domu z 19. storočia: Moderný interiér v historickom kostýme

Lokalita si udržiava ducha 80. rokov 20. storočia, kedy bola známa ako umelecká štvrť, tejto dobe vzdáva dom úctu odtlačkom umelca TIMA na pohľadových betónoch, bustou sv. Metoda v nike na štíte (ako patróna Moravy a spolupatróna Európy) od sochára Vladimíra Matouška a tiež voľnou vnútornou štítovou stenou v obytnom priestore, ktorú možno zaplniť obrazmi, plagátmi, fotografiami a inými artefaktmi podľa chuti a uváženia obyvateľov domu.

Autori interiéru

KAMKAB!NET
Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková

podlahová plocha:
124,5 m2

SÚŤAŽ INTERIÉR ROKU

V rámci súťaže Interiér roka sú každoročne oceňované výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi (doma i v zahraničí), a to v siedmich kategóriách.

Viac o súťaži Interiér roku 2020

 

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: farby v interiéri historické budovy otvorený priestor pohľadový betón rodinné domy tradičné domy
Zdieľať článok

Diskusia