Vďaka tepelnej účinnosti plášťa rodinného domu nepotrebujú žiadny vykurovací systém

07. 01. 2022
Zdieľať

Mnoho mladých párov láka život vo veľkomestách, avšak, keď sa ho nabažia a plánujú vlastnú rodinku, uvažujú inak. Hľadajú domov v pokojnej lokalite, ideálne v prírodnom prostredí. Podobne to bolo v prípade belgického páru. Po rokoch strávených v rytme hlavného mesta si vyhliadli pozemok v pokojnej lokalite belgického vidieka.

Tichá úzka ulica, dlhý, mierne svahovitý pozemok, vysoké stromy ako pozadie… Takto sa dá opísať pozemok, na ktorom chcela mladá rodina nový domov. Keďže investorom záleží na ekológii a všeobecne životnom prostredí, nielen ich vlastnom, oslovili ateliér OPEN ARCHITECTES, ktorý je známy tvorbou prírode prispôsobených projektov.

Prečítajte si tiež
Na pozemku so starou záhradou vyrástol rodinný dom s lúkou na streche a vykurovaný slnkom

Výsledkom je nenápadný dom „Daguets“, ktorý sleduje reliéf a otvára sa do neďalekého lesíka. Zo strany ulice pôsobí ako nízka sivá stavba, smerom do záhrady vďaka klesajúcemu svahu rastie výška domu i množstvo okien.

Moderný dvojpodlažný enviro dom s presklenou fasádou do sadu

Sadové úpravy navrhol krajinný architekt Vincent Gillier a vznikali súčasne s architektúrou. Zdroj: Utku PEKLI

Environmentálna rovnováha, tepelne účinný plášť, zelená strecha

„Cieľom tohto projektu bolo dosiahnuť prijateľnú environmentálnu bilanciu nielen z hľadiska výstavby, ale aj prevádzky. Tento aspekt sme brali do úvahy od samého začiatku. Prefabrikovaná drevená konštrukcia s fúkanou celulózou (240 mm), pridané drevovláknité panely (22 mm), okná s trojitým zasklením a zelená strecha zabezpečujú energeticky efektívny obal budovy.

Nenápadný dom s dreveným obkladom na svahovitom pozemku

Nenápadný dom sleduje reliéf a otvára sa do neďalekého lesíka. Zdroj: Utku PEKLI

Na fasádny obklad sme zvolili lokálny drevený obklad (tepelne upravená jedľa) a vláknocementové panely na prednú fasádu. Vďaka tepelnej účinnosti plášťa nie je potrebný žiadny vykurovací systém, iba peletová pec na spríjemnenie zimných večerov. Prehrievaniu v horúcich letných dňoch predchádzajú veľké stromy a previsnutá strecha, ktoré zaručujú dostatočný tieň proti slnečnému žiareniu.“

Moderná obývačka v dome s vysokými stropmi a presklením

Obývačka s veľmi vysokým stropom je v zadnej časti domu a má výhľad do záhrady. Na dennú zónu nadväzuje vonkajšia terasa. Zdroj: Utku PEKLI

Trvalý kontakt so záhradou

Aj tento pozemok spočiatku architektov potrápil, i keď to na výsledku absolútne nevidno. Keďže je pomerne malý, bolo náročné orientovať všetky miestnosti smerom do záhrady. Východiskom je dispozičné členenie, ktoré umiestnilo kanceláriu a hosťovskú izbu do prednej časti – smerom k ulici. Obývačka s veľmi vysokým stropom je v zadnej časti domu a má výhľad do záhrady. Na dennú zónu nadväzuje vonkajšia terasa.

Prečítajte si tiež
Ekologický dom z nezvyčajného materiálu: Počuli ste už o konopnom betóne? Aké sú jeho výhody?

Zaujímavo je riešená spálňa. Keďže domáci i architekti chceli, aby aj spálňa mala trvalý kontakt so záhradou, vytvorili sklený box, do ktorého ju umiestnili. Tento box „visí“ na medziposchodí nad kuchyňou, aby využil perspektívu smerom k zelenému priestoru a ranným lúčom, pričom je mierne izolovaný. Za záhlavím postele sa nachádza kúpeľňa.

Moderná obývačka s vysokým stropom a preskleným boxom so spálňou

Spálňa „visí“ na medziposchodí nad kuchyňou, aby využil perspektívu smerom k zelenému priestoru a ranným lúčom, pričom je mierne izolovaný. Zdroj: Utku PEKLI

Návrh domu a návrh záhrady vznikali súčasne

Sadové úpravy navrhol krajinný architekt Vincent Gillier a vznikali súčasne s architektúrou. Túto spoluprácu pri navrhovaní vnútorných a vonkajších priestorov projektu si obe strany pochvaľujú. Architektom domu i krajinnému architektovi to umožnilo orientovať sa v projekte, pričom vonkajší pohľad obohacoval interiérové riešenia a naopak. Táto spolupráca sa výnimočne odzrkadlila na množstve prirodzeného svetla v interiéri a presklených plochách i na miestach, kde by ste ich nečakali. Vďaka nim vzniká vo vnútri atmosféra, ktorá je blízka pobytu v prírode.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Dom s átriom pomaly zrastá so záhradou a mení sa na krásnu obytnú krajinu

„Daguets house“

architektonický ateliér: OPEN ARCHITECTES

hlavný architekt: Jérôme Peteno

lokalita: Genappe, Belgicko

plocha: 175 m²

realizácia: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Utku PEKLI

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené fasády ekologické domy energeticky úsporné bývanie prefabrikáty svahovitý pozemok vidiecke domy vidiecke záhrady
Zdieľať článok

Diskusia