Záchrana bytu z povojnového obdobia v centre Bratislavy dopadla na výbornú

16. 03. 2016
Zdieľať

Rady architektov prebudili byt z povojnového obdobia do mladistvého štýlu. Ruka v ruke so šikovnými a praktickými dispozičnými zmenami sa z neho stalo pohodlné bývanie napĺňajúce všetky požiadavky majiteľa.


Strop z dutých tvárnic si vyžadoval špeciálnu pozornosť a trpezlivosť majstrov. Tá sa však vyplatila a nabielo namaľované steny a strop vkusne ladia s modernými prvkami v priestore.

Strop z dutých tvárnic si vyžadoval špeciálnu pozornosť a trpezlivosť majstrov. Tá sa však vyplatila a nabielo namaľované steny a strop vkusne ladia s modernými prvkami v priestore.
Tomáš Manina

Príručné stolíky s odnímateľnými podnosmi sú čerešničkou, ktorú si mohol majiteľ dovoliť vďaka efektívnym riešeniam architektov. Má z nich výnimočnú radosť pri servírovaní počas návštev priateľov.

„Len malé úpravy“

To, že byt v centre Bratislavy čaká kompletná rekonštrukcia, na jej počiatku netušil ani samotný majiteľ. Mladý kreatívec Martin začal o interiérových úpravách uvažovať, až keď mu strop doslova padal na hlavu. „S Martinom sme sa zoznámili na jednom dizajnovom workshope, kde sme poskytovali stručné architektonické poradenstvo. Prišiel za nami po radu, keďže sa pohrával s myšlienkou niekoľkých dispozičných zmien v pôvodnom byte, ktorý začal byť z dôvodu starnutia materiálov takpovediac neobývateľný,“ vysvetľuje Soňa Pohlová z ateliéru Nice Architects. Jeho pôvodným zámerom bolo aspoň trochu prepojiť obývaciu izbu a kuchyňu, keďže striktne delená dispozícia mu nevyhovovala. „Chcel v podstate len vybúrať otvor s rozmerom dverí. My sme mu teda ukázali, ako by sa to dalo urobiť oveľa efektívnejšie a veľkorysejšie. V byte okrem komína a nosného trámu neboli prvky, s ktorými by sa nedalo hýbať, takže po konzultácii so statikom nebol problém zbaviť sa nepotrebných priečok,“ hovorí architektka. Dispozícia sa v princípe zmenila len náznakovo, no jej otvorením bola táto zmena obrovská. Z prednej časti bytu sa úplne odstránili priečky, čím architekti eliminovali zbytočne veľkú chodbu a vytvorili priestranný denný priestor s pracovno-relaxačným kútikom. Zmenšením chodby veľa získala aj kúpeľňa. „Jednou z majiteľových požiadaviek bola priestranná kúpeľňa. Plochu, ktorú sme získali zrušením chodby, sme tak mohli venovať práve jej,“ uzatvára architektka.


Pracovno-relaxačný kútik vznikol na mieste bývalej nepraktickej chodby. Sieť na flyfit jogu tu nájde uplatnenie pri cvičení aj oddychu.

Pracovno-relaxačný kútik vznikol na mieste bývalej nepraktickej chodby. Sieť na flyfit jogu tu nájde uplatnenie pri cvičení aj oddychu.
Tomáš Manina

 

Nápad odokrytia pôvodných materiálov – stropu z dutých tehál a murovaných stien – majiteľa nadchol. My sme na ňom postavili koncept protipólu starého a nového. Vďaka dynamickým líniám nábytku na mieru byt nadobudol mladistvý výraz, no zachovaním pôvodných konštrukcií elegantne vynikol jeho vek. 

Soňa Pohlová, architektka


Dvere skryté v drevenom obklade vedú do spálne. Svetlé drevo zvolili architekti ako medzistupeň medzi tmavou „pánskou“ podlahou a bielymi povrchmi stien a stropu. Zároveň však byt presvetľuje, keďže denné svetlo prúdi do priestoru len jednostranne.

Dvere skryté v drevenom obklade vedú do spálne. Svetlé drevo zvolili architekti ako medzistupeň medzi tmavou „pánskou“ podlahou a bielymi povrchmi stien a stropu. Zároveň však byt presvetľuje, keďže denné svetlo prúdi do priestoru len jednostranne.
Tomáš Manina


Kuchyňa je jednoduchá a praktická. Keďže majiteľ nechcel horné skrinky, aby priestor odľahčil, architekti ho natreli načierno a osvetlili reflektormi. Vytvorili akúsi výkladnú skriňu – vtipný protipól TV na druhej strane miestnosti.

Kuchyňa je jednoduchá a praktická. Keďže majiteľ nechcel horné skrinky, aby priestor odľahčil, architekti ho natreli načierno a osvetlili reflektormi. Vytvorili akúsi výkladnú skriňu – vtipný protipól TV na druhej strane miestnosti.
Tomáš Manina

Princíp kontrastov

Keď bolo jasné, že z drobných udržiavacích prác bude kompletná rekonštrukcia, plánoval majiteľ zachovať aspoň niekoľko kusov nábytku. „Vysvetlili sme mu, že rovnako ako plesnivé parkety utrpel vekom aj nábytok. Skrátka ho nebolo možné dôstojne zachrániť. Navyše, koncept, na ktorom sme sa zhodli, smeroval inam,“ hovorí architektka. Už na začiatku architekti odhalili vďaka opadávaniu omietky krásne pôvodné stropy z dutých tehál. „To bol princíp, vďaka ktorému sme ideu rekonštrukcie posunuli ešte vyššie. Navyše, pri vypratávaní a ošetrovaní stien sme narazili na tehlové konštrukcie. Práve tieto stavebné prvky sme sa rozhodli zachovať v čo najväčšej miere ako dôkaz o veku bytu,“ vysvetľuje ďalej. Pôvodné povrchy architekti natreli bielou farbou a zvyšné prvky – prevažne nábytok na mieru – navrhli v jasne súčasnom, dynamickom štýle. Šikmé línie priestor oživili a vystihujú aj energickú povahu majiteľa. Na viacerých miestach sú na zvýraznenie podsvietené LED osvetlením. „Martin nám veľmi pomohol aj na začiatku, keďže sme vedeli, koľko môže do rekonštrukcie investovať. To, ako s týmto rozpočtom naložíme, nechal na nás. Materiály sme volili s rozumom a funkčne. Tak sme mohli trochu ušetriť a vybrať kde-tu aj dizajnový prvok,“ vysvetľuje architektka. Výsledný dojem z bytu ladeného do dreva a bielej farby dotvárajú hravé farebné akcenty, vďaka ktorým priestor pôsobí mladistvo a sviežo. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Väčšia kúpeľňa bola jednou z mála majiteľových požiadaviek. Keďže jej architekti venovali aj priestor chodby, je v nej umiestnená i práčka, sprchový kút a vaňa.

Väčšia kúpeľňa bola jednou z mála majiteľových požiadaviek. Keďže jej architekti venovali aj priestor chodby, je v nej umiestnená i práčka, sprchový kút a vaňa.
Tomáš Manina


Nábytok na mieru v drevenom dekore je odlíšený od typového. Ten je v prípade spálne jednoduchý, biely, vystihujúci pánsku ležérnu eleganciu.

Nábytok na mieru v drevenom dekore je odlíšený od typového. Ten je v prípade spálne jednoduchý, biely, vystihujúci pánsku ležérnu eleganciu.
Tomáš Manina

 

„Naša spolupráca bola príjemná a otvorená, keďže majiteľ si skutočne nechal poradiť až do konca. Jasne stanovený rozpočet si vyžadoval efektívne a praktické riešenia, no pre nás tento princíp neznamená stratu estetickosti, práve naopak.“ 

Soňa Pohlová, architektka


Záchrana bytu z povojnového obdobia v centre Bratislavy dopadla na výbornú

1730673
Nice architects

 


Záchrana bytu z povojnového obdobia v centre Bratislavy dopadla na výbornú

1730671
Nice architects

Nice Architects
Ing. arch. Soňa Pohlová, Ing. arch. Tomáš Žáček 
Páričkova 18, Bratislava, Slovensko 
+421 (0) 907 683 123
sona@nicearchitects.sk 
www.nicearchitects.sk

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ 
FOTO TOMÁŠ MANINA
ZDROJ časopis Môj dom 2/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: Bratislava byt návšteva rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia