Uvarte si s nami menu na nedeľný obed
24. 08. 2012
Zdieľať
Menu, ktoré vám ponúkame, je vhodné pre tých, ktorí chcú sa stravovať ľahšie.
Paštrnáková polievka so syrom a rascou
Čo budete potrebovať
• 15 g masla
• 1 cibuľu
• 1 čajovú lyžičku rasce
• 75 g nakrájaného feniklu (nemusí byť, môžete ho nahradiť stonkou zeleru)
• 75 g nakrájaných zemiakov
• 350 g nakrájaného paštrnáku
• 1 liter zeleninového vývaru
• 50 g strúhaného syra (čedar alebo gouda s parmezánom v pomere 2 : 1)
• soľ a čierne korenie na ozdobenie
• strúhaný syr alebo rascu (prípadne chrumkavú praženú cibuľku)
Pracovný postup
1. Na masle jemne upražte cibuľku s rascou domäkka. Pridajte fenikel a zemiaky a opekajte ešte 2 až 3 minúty.
2. Doplňte paštrnák, trocha posoľte a okoreňte. Zmes duste 1 až 2 minúty. Prilejte vývar, priveďte do varu, prikryte a varte na miernom ohni 20 až 25 minút. Po uvarení trocha ochlaďte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka (ak nemáte ponorný, tak prelejte polievku do kuchynského robota a zmixujte, potom vlejte späť do hrnca).
3. Do ešte teplej polievky vmiešajte syr a miešajte, kým sa neroztaví (ak treba, polievku zohrejte). Dochuťte čiernym korením a soľou. Na tanieri ozdobte strúhaným syrom a horúcu polievku môžete podávať.
Príprava: 20 minút
Varenie: 30 minút
Vyberajte stredné paštrnáky bez tmavých škvŕn. Polievka má lahodnú chuť a príjemnú krémovú konzistenciu, ktorú dosiahnete len zmixovaním, bez zahusťovania múkou alebo smotanou.
Losos s bylinkovou omáčkou
Čo budete potrebovať
• lososa
• maslo
• hrubozrnnú morskú soľ
• citrón
na omáčku
• 250 ml sladkej smotany
• šťavu z polovice citróna
• hrubozrnnú morskú soľ a čierne korenie
• zmes čerstvých byliniek (petržlenovú vňať, kôpor, pažítku, bazalku, tymian)
• strúčik cesnaku
Pracovný postup
1. Lososa posoľte a pokvapkajte citrónom. Navrch poukladajte vločky masla. Poukladajte na plech (na papier na pečenie) a pečte v rúre pri 200 °C asi 40 minút (prvých 20 minút lososa prikryte alobalom).
2. Medzitým si pripravte omáčku. V nádobe ručným mixérom v troške smotany zmixujte zmes byliniek s cesnakom a hrubozrnnou soľou. V rajničke na masle zohrejte zvyšok smotany, primiešajte do nej zmixovanú bylinkovú zmes a nechajte prejsť varom. Za stáleho miešania vlejte citrónovú šťavu. Ak potrebujete omáčku zahustiť, vmiešajte do nej dva rozšľahané žĺtky. Dochuťte čiernym korením a soľou.
3. Na tanieri lososa prelejte omáčkou. Podávajte s pečenými zemiakmi, prípadne so zeleninovou prílohou podľa vlastnej chuti.
Príprava: 10 minút
Varenie: 40 minút
Náš tip
Dva v jednom
Kuchyňa je vďačná petržlenu za veľa. Okrem toho, že kuchárovi dáva k dispozícii koreň i vňať, je známy aj svojimi liečivými účinkami. Zatiaľ čo vňať pôsobí močopudne a zároveň priaznivo na obličky, podporuje trávenie a v dekorovaní jedál si drží pozíciu na najvyšších priečkach, koreň zase nesmie chýbať v kvalitnom mäsovom či zeleninovom vývare.
Šťava z petržlenovej vňate posilňuje imunitu. Každý dobrý odšťavovač z nej dokáže vyťažiť čo najviac
|
.
Banánový kokteil
Čo budete potrebovať
• 2 banány
• 1/2 litra plnotučného mlieka
• za hrsť kociek ľadu
• med alebo hnedý trstinový cukor (množstvo podľa chuti)
Pracovný postup
1. V mixéri rozdrvte ľad. Pridajte mlieko, banány, med a vyšľahajte dopenista.
2. Kokteil podávajte v peknom pohári ozdobenom kolieskami banána
Príprava: naozaj veľmi rýchla
Tento nápoj výborne zasýti a zároveň je vhodnou alternatívou, keď dostanete chuť na niečo sladké.
Kategória:
Bývanie
Zdieľať článok