Aký záhradný nábytok zvoliť, aby sme z neho mali radosť každú sezónu?

12. 10. 2018
Zdieľať

Aký nábytok do záhrady zvoliť, aby sme mali z neho radosť každú sezónu? Každý z materiálov má svoje výhody i nevýhody. Dobré je vopred vedieť, čo od ktorého materiálu očakávať, aby sme predišli prípadnému sklamaniu. Netreba pritom zabúdať ani na vlastné priestorové možnosti a čas, ktorý chceme do jeho údržby investovať.


Exotické drevo. Nábytok z kvalitných drevín sa vyznačuje dhou životnosťou, je ekologický a recyklovateľný. Bonusom  je príjemný materiál a nenahraditeľná vôňa dreva.

Exotické drevo. Nábytok z kvalitných drevín sa vyznačuje dhou životnosťou, je ekologický a recyklovateľný. Bonusom je príjemný materiál a nenahraditeľná vôňa dreva.
Kettal

Prírodné drevo 

Drevo je príjemný, dostupný a ľahko spracovateľný materiál. Výborne sa hodí nielen na podlahy terás a balkónov. Záhradný nábytok z dreva je pri správnej starostlivosti odolný a trvanlivý. Počas celého roka ho môžete mať vonku bez toho, aby sa nejakým spôsobom natrvalo nenávratne poškodil – vynikajúco zvláda mráz, dážď aj sneh. Jeho celková životnosť však závisí od typu dreviny, z akej je nábytok zhotovený. Lacnejší drevený nábytok často znamená, že je vyrobený z drevín, ktoré sú menej odolné voči poveternostným podmienkam. Nábytok vyrábaný z exotických drevín, ako sú meranti, tík, eukalyptus a pod. je drahší, no trvácnejší. Medzi najobľúbenejšie drevo patrí tík, ktorý je vďaka vysokému obsahu prírodných olejov odolný aj voči hmyzu. O niečo lacnejšie, no náročnejšie na údržbu je eukalyptové drevo. Populárny je i dub, smrek, švédska borovica, ale napríklad i drevo z čerešne. Označenie Garance Forest Stewardship Council (FSC) zaručí, že drevo použité na záhradnom nábytku pochádza z ekologicky šetrného lesného hospodárstva. Záhradný nábytok z dreva bude vždy obľúbený, keďže uprostred zelene vôbec nepôsobí rušivým dojmom, ale priestor naopak vkusne dopĺňa. Kúpou dreveného nábytku investujete do niečoho, čo vám dobre poslúži celé desaťročia.

Pri nákupe záhradného nábytku nevynechajte ani slnečník či markízu.

Poskytnú žiadaný tieň a  zároveň chránia nábytok, čím predlžujú jeho životnosť.

 


Nie je plast ako plast. Pri nábytku si vopred premyslite, či vám stačí lacný variant na dve sezóny, alebo či si urobíte radosť trvácnym dizajnovým kúskom na mnoho rokov.

Nie je plast ako plast. Pri nábytku si vopred premyslite, či vám stačí lacný variant na dve sezóny, alebo či si urobíte radosť trvácnym dizajnovým kúskom na mnoho rokov.
DKT Living

Praktický plast 

Plast patrí k najlacnejším alternatívam záhradného posedenia. Prednosťou je aj jeho nízka hmotnosť a teplý povrch. Dobre znáša dážď i veľké teplotné rozdiely. Je ľahký, dobre skladovateľný a ľahko sa udržiava – stačí pretrieť handričkou namočenou v kvapke saponátu. V súčasnosti sa dá vybrať spomedzi mnohých zaujímavých kúskov so zaoblenými tvarmi. Plastový nábytok je k dispozícii vo viacerých farbách a môže úžasne zmeniť vzhľad a dojem z priestoru. Medzi jeho výhody patrí, že môže byť ľahko sformovaný do akéhokoľvek požadovaného tvaru. Počet nových a štýlových dizajnov sa každoročne zvyšuje. Neorientujte sa však len podľa jeho ceny. Pred kúpou je vhodné myslieť na to, že lacnejší plast sa ľahko poškriabe a pod väčšou váhou sa môže i zlomiť. Menej kvalitné varianty taktiež nie sú odolné voči slnečnému žiareniu a dochádza tak k postupnému vyblednutiu farieb. Na druhej strane, pevný plast vám pokojne vydrží niekoľko sezón, nezlomí sa a nezničí podlahu na vydláždenej terase. Ak je plast skutočne kvalitný, zachová si veľmi dlho aj svoju pôvodnú farbu. Ak vás plastové kreslá a stolík upútali pre svoj nevšedný dizajn či jednoduchú starostlivosť, určite zvážte investovať do kvalitnejších kúskov overených značiek či dizajnérov.


Prírodný ratan vo svojej prirodzenej kráse. Je ekologický, ľahký, dobre tvarovateľný a trvácny. Prepletané liany dodajú každej terase priam dovolenkový šarm.

Prírodný ratan vo svojej prirodzenej kráse. Je ekologický, ľahký, dobre tvarovateľný a trvácny. Prepletané liany dodajú každej terase priam dovolenkový šarm.
DKTLiving

Prírodný ratan 

Ratan je ekologický a príjemný materiál. Pochádza z liánovitých paliem, rastie v juhovýchodnej Ázii, v Indii či na Srí Lanke. Za najkvalitnejší je považovaný ratan z Indonézie. Kedysi tieto popínavé palmy rástli voľne, v súčasnej dobe sa už pestujú viac na plantážach. Materiál, z ktorého je vyrábaný ratanový záhradný nábytok, je zo strednej časti palmy, ktorá nie je príliš tvrdá a umožňuje tvarovanie. Palmové vlákna môžu mať 100 i viac metrov. Základná farba záhradného nábytku z prírodného ratanu je svetlá s ľahkým nádychom do žlta. Jeho cena sa približuje cene dreva. Vonkajší ratanový nábytok sa vyrába z lúpaného a nelúpaného ratanu. Ten z lúpaného ratanu je na dotyk rovný a hladký. Nábytok z nelúpaného ratanu spoznáte podľa tmavých členitých škvŕn na jeho povrchu. Ratanový nábytok je ľahký, krásny, odolný voči vplyvom počasia i nešetrnému zaobchádzaniu. Je prakticky bezúdržbový. Nečistoty z neho odstránite vlhčenou handričkou, môžete ho povysávať, pokiaľ je to nutné, alebo ho aj celý osprchovať. Následne ho utrite a ošetrite trochou oleja na ratanový nábytok. Na slniečku môže časom vyblednúť. Neľakajte sa, je to je prirodzený proces. Keďže pochádza z tropických oblastí, nezaškodí mu ani občasný dážď.

Nábytok z plastu či prírodného ratanu je potrebné na zimu schovať.

Ak by zmrzol, hrozí mu popraskanie a drobenie.


Syntetický ratan je v súčasnosti jeden z najobľúbenejších materiálov. Záhradný nábytok z neho má dlhšiu životnosť ako ten z prírodného ratanu  – bez problémov odoláva dažďu, mrazu i letným horúčavám.

Syntetický ratan je v súčasnosti jeden z najobľúbenejších materiálov. Záhradný nábytok z neho má dlhšiu životnosť ako ten z prírodného ratanu – bez problémov odoláva dažďu, mrazu i letným horúčavám.
Kettal

Umelý ratan  

Aby bol uspokojený dopyt po ratanovom nábytku, výrobcovia prišli so syntetickou alternatívou. Vyrába sa zo 100 % polyetylénu, ktorý je plne recyklovateľný a tiež netoxický. Vďaka pridaným látkam má tento nábytok dlhšiu životnosť, jeho údržba je jednoduchšia, je pružný, nepraská, netrhá sa, neštiepi sa, neabsorbuje vodu a teda neplesnivie. Umelý ratan sa na prvý pohľad od prírodného veľmi rozlíšiť nedá. Oproti prírodnému je však odolnejší, a to na často namáhaných miestach, akými sú spoje. Tak ako prírodné, aj umelé ratanové lyká sa vďaka svojej pružnosti splietajú a vypletajú do rôznych vzorov. Schopnosť originálneho a pevného vypletania je otázkou zručnosti a dlhoročnej praxe. Umelý ratan môže byť vylisovaný do rôznych tvarov. V súčasnosti je jednoznačne najpopulárnejší okrúhly ratanový výplet, nasleduje polovičný a plochý výplet. Nábytok z okrúhleho ratanového výpletu je zvyčajne drahší, keďže nábytku dodáva autentický a prirodzený vzhľad. Pri umelom ratane je výhodou práve nižšia cena, no v prípade dizajnových kúskov sa aj tá môže vyšplhať až na niekoľkonásobok ceny dreveného nábytku. Čo vám však umelý ratan nenahradí, je vôňa toho prírodného.

Plastový nábytok síce vydrží veľa, no tiež nie je nezničitelný. 

Vyberajte radšej kvalitnejší a od osvedčených výrobcov.

Každý nábytok je potrebné občas niekam schovať či ošetriť.

Pred nákupom zvážte jeho veľkosť i nároky na údržbu


Hliník sa dá výborne tvarovať a je úžasne ľahký. Každý kov však môže po vyhriatí na slnku páliť. Tento nedostatok odstráni kombinácia s drevom a textíliami, rúčky sa upravujú poplastovaním.

Hliník sa dá výborne tvarovať a je úžasne ľahký. Každý kov však môže po vyhriatí na slnku páliť. Tento nedostatok odstráni kombinácia s drevom a textíliami, rúčky sa upravujú poplastovaním.
Kettal

Odolný kov 

Na výrobu kovového nábytku sa v súčasnosti najčastejšie používa hliník a jeho zliatiny. Ich výhodou je pružnosť a tvarovateľnosť, a tiež to, že nehrdzavejú. Pozor si však treba dávať na kvalitu. Lacný hliníkový nábytok býva vyrobený z rúrok s hrúbkou steny 0,8 mm. Pri týchto výrobkoch prichádza často k deformácii konštrukcie. Spoľahlivý nábytok disponuje hrúbkou stien minimálne okolo 1,2 mm. Ďalším často využívaným kovom je liatina. Na rozdiel od hliníka je ťažká, nábytok z nej je vďaka tomu veľmi stabilný a unesie i väčšiu váhu. Odoláva slnku i mrazu a často sa používa aj v kombinácii s drevom. Celokovový nábytok je sa dnes často vyrába aj z odľahčených oceľových profilov a výrobcovia sa zameriavajú aj na ich kvalitnú povrchovú úpravu. Nerezová oceľ dovoľuje neobvyklé tvarovanie a hru s detailmi. Oceľ sa často kombinuje aj s hliníkom. Týmto spôsobom sa vyrába napríklad kovové pletivo, ktoré je možné anatomicky tvarovať, ďalej perforovaný plech alebo mriežkovina. Môžeme ho bez obáv umiestniť aj blízko ohňa. Nevýhodou každého kovového nábytku je jeho vysoká tepelná vodivosť. Pri nízkých teplotách nás kov chladí, ak je vystavený horúcemu slnku, môže nepríjemne páliť. Predídeme tomu umiestnením nábytku do tieňa alebo použitím opierok a čalúnených vankúšov.

 


Betón a drevo. Netradičná kombinácia dvoch na pohľad celkom odlišných materiálov pôsobí nadčasovo. Surový koncept povrchov nábytku je súčasným trendom nielen v exteriéri.

Betón a drevo. Netradičná kombinácia dvoch na pohľad celkom odlišných materiálov pôsobí nadčasovo. Surový koncept povrchov nábytku je súčasným trendom nielen v exteriéri.
GARDEN TRADING

Kameň, betón, murivo 

Kameň je výborná voľba do romantických a prírodných záhrad. Už aj samostatný kus prírodného kameňa môže poslúžiť ako sedačka a v záhrade pritom po celý rok pôsobí dekoratívne a veľmi prirodzene. Z veľkého kusu kameňa sa však dá vyhotoviť aj stôl alebo možno kamenné bloky použiť ako podstavce pre zabudovaný nábytok kombinovaný napríklad s drevom. Posedenie na záhrade si možno vyrobiť aj z tehál – murované lavičky sú najkrajšie z neomietaného, iba vyškárovaného tehlového muriva. Vyberajte vždy plné, kvalitné a nepoškodené tehly, ktoré majú upravovaný povrch a zvýšenú odolnosť voči mrazu. Betónový záhradný nábytok patrí medzi trendy súčasnosti. Pôsobí čisto a minimalisticky. Nevýhodou je studený povrch a fádna sivá farebnosť. Chladný dojem sa však dá potlačiť kombináciou s teplým drevom. Výhodou takéhoto nábytku je  jeho dlhá životnosť, stabilita a ľahká údržba. Menej tradičnou voľbou je glazovaná keramika alebo vypaľovaná terakota. Z nich vyrobené odpočívadlá a sedačky na terasy predstavujú zväčša na mieru zhotovené originály. Sú nápadné svojím tvarom a farebnosťou, môžu byť stabilné, ale tiež prenosné. Používajú sa skôr príležitostne, na terase či v záhrade však vytvoria unikátne umelecké dielo.

TEXT KATARÍNA PAUKEJE
FOTO TRIBU, KETTAL, DKT LIVING, GARDEN TRADING
ZDROJ časopis Môj dom 9/2018

Kategória: Záhradný nábytok
Tagy: betón murivo umelý ratan
Zdieľať článok

Diskusia