Zdroj: Francois Verhoeven 

Energeticky sebestačný jednopodlažný bungalov, ktorý vydrží aj malé zemetrasenia

22. 06. 2022
Zdieľať

Holandský architekt Francois Verhoeven nedávno riešil ďalší z jeho inšpiratívnych projektov. Tentokrát zadanie znelo: navrhnúť dom pre päťčlennú rodinu na severe Holandska v dedinke Eelderwolde. Nebolo by to až tak náročné, keby práve túto oblasť netrápili malé zemetrasenia, spôsobené ťažbou zemného plynu za posledných 30 rokov.

Kvôli zemetraseniam padlo hneď prvé rozhodnutie týkajúce sa materiálu stavby. Na tradičné tehly museli domáci zabudnúť. Zvíťazilo drevo. Miestne regulatívy nariaďovali na danom pozemku architektúru so šikmou strechou a prírodné farby stavby. Spočiatku sa zdalo, že tieto prísne pravidlá negatívne zasiahnu do dizajnu domu, nakoniec všetko dopadlo na výbornú a vila je jedinečná aj pri dodržaní všetkých podmienok.

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

Vstup do domu je tvarovaný veľkým stĺpikom voľným previsom, kde sa dá zaparkovať aj auto. Zdroj: Francois Verhoeven 

Presklený juh, uzavretý sever

Vila K2, ako ju autor pomenoval, je minimalistická a navrhnutá ako jednopodlažný bungalov. Preto veľmi dobre zapadá medzi konvenčnejšie viacposchodové domy v okolí. Architekt vilu na pozemok uložil tak, aby mohla zužitkovať prirodzené svetlo z juhu. Práve sem smeruje väčšina veľkých presklení. Južná fasáda je zároveň chránená proti priamemu slnku v lete presahom strechy. Severná fasáda má oveľa menej skla.

Prečítajte si tiež
Na pozemku so starou záhradou vyrástol rodinný dom s lúkou na streche a vykurovaný slnkom

Spotreba energie? Takmer žiadna!

Keď sa na dom pozriete, zrejme si nevšimnete žiadne solárne panely ani iné možnosti získania energie z prírody. Napriek tomu, dom v skutočnosti získava energiu zo solárnych panelov a geotermálneho tepelného čerpadla. Solárne panely, ktorým bola venovaná zvláštna pozornosť, však nie je vidieť. Ako je to možné?

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

O dostatok svetla v interiéri sa starajú aj strešné svetlíky. Zdroj: Francois Verhoeven 

Ukryté solárne panely

„Strecha je navrhnutá tak, aby mala tri šikmé strešné plochy. Na ploche, ktorá je mimo dohľadu, sú umiestnené všetky solárne panely. Strešná plocha orientovaná na juh a na pohľad viditeľná, je pokrytá vegetáciou a drevenými obkladmi.

Prečítajte si tiež
Bývanie z dreva, slamy a korku? Udržateľný dom s mimoriadne jednoduchou architektúrou

Toto je dôležité architektonické vyhlásenie – solárne panely sú tu na to, aby boli dobrým čistým zdrojom energie, nepotrebujeme ich však ukazovať… Toto riešenie je oveľa prirodzenejšie a menej technické,“ opisuje rozhodnutie ukryť solárne panely architekt. V okolí je mnoho stavieb, ktorých estetike dominujú solárne panely, a tomu sa chcel Francois Verhoeven vyhnúť.

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

V najviac presvetlenej časti je denná zóna s kuchyňou, jedálňou a obývačkou. Zdroj: Francois Verhoeven 

Tri najdôležitejšie materiály: drevo, betón a hliník

Architekt je presvedčený, že materiály treba vidieť také, aké sú a nechať ich prirodzene zvetrávať. Vďaka výberu materiálov si stavba vyžaduje len minimálnu údržbu, pričom drevo je neošetrené a konečnú podobu dosiahne v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov. Ako bude vyzerať potom? Vegetácia na streche bude vyššia a farebnejšia, drevo obrátené k slnku zosivie. Hliníkové a betónové terasy sa takmer vôbec nezmenia, takže dom si zachová moderný svieži vzhľad.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

Okenné rámy sú integrované v stenách a za obkladom. Zdroj: Francois Verhoeven 

Aký je interiér drevenej vily?

Vstup do domu je tvarovaný veľkým stĺpikom voľným previsom, kde sa dá zaparkovať aj auto. Vzhľadom na podnebie s množstvom dažďa a vetra je to ideálne riešenie. Pri parkovaní pod previsom v zime nie je potrebné zoškrabovať námrazu z okien.

Prečítajte si tiež
Bývanie ako v raji! Jedinečný rodinný dom prirodzene zapadol do prostredia

Vstupnou miestnosťou je hala, kde sa domáci obúvajú, vyzúvajú a odkladajú si kabáty. Zároveň, podľa holandských tradícií, je to miesto, kde prijímajú svojich hostí. V najviac presvetlenej časti je denná zóna s kuchyňou, jedálňou a obývačkou, vedľa sa nachádza hlavná spálňa so šatníkom a vlastnou kúpeľňou. V druhej časti domu – bližšie k vstupu sú detské izby a technické miestnosti. O dostatok svetla v interiéri sa starajú aj strešné svetlíky.

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

Stavba si vyžaduje len minimálnu údržbu. Zdroj: Francois Verhoeven 

Minimalistické detaily

Vila K2 má minimalistické detaily – je bez odkvapov a hrán strechy. Okenné rámy sú integrované v stenách a za obkladom. Tieto detaily sú podľa autora projektu dôležité, pretože neodvádzajú pozornosť od priestorovej kvality a charakteru domu. „Nie je vždy ľahké takto stavať, ale akonáhle je všetko hotové, väčšina vidí, že to stálo za to,“ dodáva Francois Verhoeven.

Energeticky sebestačný jednopodlažný moderný bungalov s minimalistickým interiérom

Okenné rámy sú integrované v stenách a za obkladom. Zdroj: Francois Verhoeven 

Vila K2

architektonický ateliér: Francois Verhoeven Architecten

autori: Francois Verhoeven

lokalita: Eelderwolde, Holandsko

plocha: 250 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Francois Verhoeven 

Kategória: Stavba
Tagy: bungalovy drevené domy ekologické domy jednopodlažné domy minimalizmus presklené fasády šikmé strechy solárne systémy vily
Zdieľať článok

Diskusia