Zdroj: Pol Rodriguez

Slovenský ateliér zrealizoval v Mexiku pôsobivú vilu s nádhernou karibskou záhradou

18. 06. 2022
Zdieľať

Husté lesy neďaleko mesta Tulum na polostrove Yucatán už len na fotografiách navodzujú pocit relaxu. Časť prirodzeného miestneho porastu preniká i na pozemok. Vilu na tomto mieste realizoval bratislavský ateliér NOIZ.SK.

Rozsiahly pozemok s plochou 1 600 metrov štvorcových dal architektom možnosť „pohrať sa“ s umiestnením vily a ďalších súčastí projektu. Rodinný dom posadili tak, aby plochu rozdelil na dve časti – väčšia časť je určená na súkromné využitie a obsahuje bazén, menšia nadväzuje na prístupovú cestu. Obe časti sa odlišujú aj porastom. Pred vilou sa nachádza zóna lesov a za ňou zóna nižšieho, avšak tiež prirodzeného porastu – karibskej záhrady.

Pôsobivá vila s nádhernou karibskou záhradou v mexickom Tulume

Vchod. Zdroj: Pol Rodriguez

Zeleň je miestna, ale architektúra sa od lokálnej odlišuje

Zeleň na pozemku je charakteristická pre dané miesto, samotná architektúra sa však od tej miestnej líši. Neodmysliteľnou súčasťou návrhu vily bolo rešpektovanie lokálnych podmienok a klímy, ktorá je výrazne odlišná od tej, na akú sme zvyknutí na Slovensku.

Pôsobivá vila s nádhernou karibskou záhradou v mexickom Tulume

Terasu je možné zavrieť posuvnými stenami so sieťkami a ochrániť tak obyvateľov pred hmyzom. Zdroj: Pol Rodriguez

Zaujímavým riešením je ventilácia pod samotným domom. Architekti navrhli konštrukciu podlahy pomocou nosných stien zdvihnúť nad úroveň existujúceho terénu. Rovnaký princíp je použitý aj pri konštrukcii strechy. Tá leží na piatich mohutných betónových trámoch.

Prečítajte si tiež
Inteligentná vila plná geometrických hier a optických klamov pôsobí ako zo sci-fi filmu

Kontrolované prevetrávanie kvôli vysokej vlhkosti a nevyhnutný tieň

„Priestor medzi trámami umožňuje kontrolované prevetrávanie prevládajúcim vetrom od neďalekého mora. Vysoká vlhkosť, ale i veľa slnka sú pre toto miesto charakteristické, preto okrem prevetrávania bolo potrebné zabezpečiť i dostatok tieňa, aby sa dom neprehrieval v interiéri a zároveň ponúkal i dosť pobytovej plochy v tieni v exteriéri,“ konkretizuje Andrej Šabo.

Pôsobivá vila s nádhernou karibskou záhradou v mexickom Tulume

Zeleň na pozemku je charakteristická pre dané miesto. Zdroj: Pol Rodriguez

Terasa ako vonkajšia obývačka

Zo strany karibskej záhrady na vilu nadväzuje veľká prekrytá terasa – exteriérová obývacia miestnosť, ktorá rozlohou tvorí približne tretinu domu. Terasu je možné zavrieť posuvnými stenami so sieťkami a ochrániť tak obyvateľov pred hmyzom.

Prečítajte si tiež
Štvorpodlažná vila pri Slavíne: Novostavba ako odkaz na funkcionalizmus

Sklenené posuvné steny nahrádzajú tiež prednú fasádu. Okrem variabilite, ktorú takto celý priestor získal, sklené plochy stierajú hranice medzi interiérom a exteriérom – vnášajú čarovnú prírodu priamo dovnútra. V hlavnom presklenom priestore sa nachádza nielen veľkorysá obývacia izba s kuchyňou, ale aj príjemná spálňa.

Pôsobivá vila s nádhernou karibskou záhradou v mexickom Tulume

V hlavnom presklenom priestore sa nachádza nielen veľkorysá obývacia izba s kuchyňou, ale aj príjemná spálňa. Zdroj: Pol Rodriguez

Kamenný nosný systém, murované steny

Kamenný nosný systém je tvorený bočnými obvodovými múrmi a s nimi rovnobežným jadrom domu, ktoré obiehajú murované steny. Jadro v sebe ukrýva šatník, hygienické zázemie a práčovňu.

Prečítajte si tiež
Dom ako prímorská vila na českom vidieku! Čo ukrýva táto inteligentná drevostavba?

Komfort domácich zvyšuje bazén za vilou a veža, ktorá je významnou súčasťou architektúry. Po schodisku vo veži sa dostanete na strechu, kde je vytvorená platforma na cvičenie jogy. Z veže je výhľad na nekonečné mexické lesy.

Pôsobivá vila s nádhernou karibskou záhradou v mexickom Tulume

Kúpeľňa. Zdroj: Pol Rodriguez

Vila Tulum

architektonický ateliér: NOIZ.SK

architekti: Ing. arch. Samuel Zeman, Ing. arch. Andrej Šabo

lokalita: Quintana Roo, Mexico

zastavaná plocha: 216,5 m²

úžitková plocha: 189 m²

plocha pozemku: 1 600 m²

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Pol Rodriguez

Kategória: Návšteva
Tagy: bazén dizajnový nábytok kameň mexiko moderná architektúra presklené plochy terasy vily záhrada zeleň
Zdieľať článok

Diskusia