Zdroj: Tomáš Huliman

Rekonštrukcia bytu na Šancovej: Nadčasový koncept, dômyselné detaily a preč s hluchými priestormi, ktoré interiér dusili

28. 01. 2022
Zdieľať

Dve spálne, pomerne veľká kúpeľňa, denná zóna v jednej línii, pričom obývačku je možné od kuchyne s jedálňou oddeliť. Takto vyzerá byt na rušnej ulici v centre Bratislavy po rekonštrukcii. Premena vzišla z dielne architektov Andreja Šaba a Samuela Zemana z ateliéru NOIZ.SK a priestoru bytu dala po mnohých rokoch šancu nadýchnuť sa.

Pôvodný trojizbový byt na Šancovej ulici pri Račianskom mýte bol síce priestorovo veľkorysý, ale plocha 125 metrov štvorcových tu bola neprakticky udusená. Z maličkého vchodu sa vchádzalo do veľkej centrálnej haly, z ktorej smerovali dvere do jednotlivých miestností.

Bratislavský byt s parketami a dlhou sivou linkou

Farebná kombinácia bielej, drevených parkiet a sivej kuchynskej linky s oceľovou zástenou pôsobí čisto a vzdušne. Zdroj: Tomáš Huliman

Celkovo sa tu nachádzali minimálne štyri hluché priestory, napríklad predsieň pred vstupom do kúpeľne alebo dva malé technické priestory medzi spálňou a kuchyňou. Dnes už ani jeden z nich neexistuje. Vďaka odstráneniu priečok vznikol skutočne veľkorysý byt – s dostatkom priestoru i svetla.

Prečítajte si tiež
Vzdušný a multifunkčný byt v štýle Art deco

Preč s priečkami

„Cieľom rekonštrukcie bytu pri Račianskom mýte bolo vytvorenie vzdušnejšieho a presvetlenejšieho priestoru dennej časti. Odstránením priečok a spojením bývalej kuchyne orientovanej do rušnej Šancovej ulice, haly a izby orientovanej do vnútrobloku sme vytvorili rozľahlý, obojstranne presvetlený denný priestor obývačky a kuchyne s jedálňou. Nočná časť bytu pozostáva z hlavnej spálne prepojenej cez šatník s kúpeľňou a hosťovskej izby – pracovne,“ vysvetľujú architekti Andrej Šabo a Samuel Zeman.

Bratislavský byt s parketami a dlhou sivou linkou

Kuchynská linka má namiesto horných skriniek len policu, čo opticky zvýrazňuje zostatky po odstránení priečok. Zdroj: Tomáš Huliman

Nadčasovosť a detaily, ktoré prekvapia

Hlavným mottom architektov z ateliéru NOIZ.SK je vytvárať súčasnú architektúru s nadčasovým konceptom. Zaujímavé a pre moderný život pohodlné interiéry sa im darí vytvárať vďaka bohatým skúsenostiam a tiež kvôli úspešnej spolupráce architektov a dlhoročných priateľov. Pri návrhu premeny bytu na Šancovej zohrávajú veľkú úlohu aj detaily, ktoré dotvárajú estetickú hodnotu i funkčnosť priestoru.

Prečítajte si tiež
Minimalistický byt v horách, ktorý vás prekvapí

Na mieste haly je jedáleň

Najdominantnejšou časťou bytu po rekonštrukcii je denná zóna. Farebná kombinácia bielej, drevených parkiet a sivej kuchynskej linky s oceľovou zástenou pôsobí čisto a vzdušne. Kuchynská linka má namiesto horných skriniek len policu, čo opticky zvýrazňuje zostatky po odstránení priečok. Napriek tomu nie je o úložné priestory núdza – linka je dlhá a oproti nej stojí kuchynský ostrovček s množstvom zásuviek. V časti, kde bola kedysi hala, je dnes jedálenská časť kuchyne a vedľa nej obývačka s knižnicou, kde je v prípade potreby súkromia možné zatvoriť dvere.

Bratislavský byt s parketami a dlhou sivou linkou

Linka je dlhá a oproti nej stojí kuchynský ostrovček s množstvom zásuviek. Zdroj: Tomáš Huliman

Zo spálne priamo do kúpeľne

Ďalším šikovným riešením je prechod zo spálne priamo do kúpeľne – domáci tak nemusia prechádzať cez ostatné miestnosti. Vďaka odstráneniu zbytočnej predsiene pred kúpeľňou vznikla väčšia kúpeľňa so zaujímavo položeným umývadlom. Nie je otočené k stene, ale smerom do priestoru, za ním sa črtá sprcha. Na stenách a podlahe v kúpeľni je cementová stierka.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia bytu v Starom meste: Čo dokáže malá dispozičná úprava a pár dobrých nápadov

Byt Šancová

architektonický ateliér: NOIZ.SK

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

autori: Ing. arch. Andrej Šabo, Ing. arch. Samuel Zeman

lokalita: Šancová ulica, Bratislava

plocha: 125 m2

projekt: 2017 – 2018

realizácia: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Huliman

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Bratislave drevené parkety kuchynské linky moderné bývanie zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia