Zdroj: Spyros Hound Photography

1112 dielov a sami dvaja! Architekti dokázali nemožné a vytvorili unikátne bývanie, ktoré pripomína drevenú jaskyňu

24. 04. 2022
Zdieľať

Grécki architekti Apostolos Mitropoulos a Thanos Zervos navrhli a postavili v horskom stredisku Hyades v Trikala Korinthias nezvyčajný projekt. Vznikol ako renovácia existujúceho priestoru a je charakteristický zakrivenou drevenou konštrukciou. Pripomína kamennú jaskyňu vyformovanú prírodnými vplyvmi, až na to, že je z dreva. Nečudo, že projekt dostal názov „Drevená jaskyňa“.

Pôdorys upravovaného priestoru rozdelili na dve časti – v prvej zóne sa nachádza hlavná miestnosť, v druhej sekundárne miestnosti, hygienické zázemie a obslužné priestory. Hlavná miestnosť je tvorená zakrivenou drevenou konštrukciou, sekundárne priestory s výhľadom sú obložené tmavým kameňom.

Unikátny drevený interiér v tvare jaskyne s plnohodnotným bývaním

Grécki architekti sami navrhli a postavili tento nezvyčajný projekt, v horskom stredisku Hyades. Zdroj: Spyros Hound Photography

Kontrast dvoch celkov

Týmto členením sme chceli jasne rozlíšiť tvrdý ochranný plášť a zakrivený, príjemný interiér, ktorý má podobu jaskyne. Jaskyne sa používali ako útočisko počas celej ľudskej existencie. Súčasťou vnútornej zóny sú dve spálne integrované do zakrivenej konštrukcie a otvorená kuchyňa. Vonkajšia zóna obsahuje dve vedľajšie miestnosti: obývací priestor s krbom a kúpeľňu,“ vysvetľujú hlavné črty premeny priestoru jeho autori.

Unikátny drevený interiér v tvare jaskyne s plnohodnotným bývaním

Zaoblená štruktúra sa skladá z 1 112 rôznych zakrivených drevených kusov. Zdroj: Spyros Hound Photography

Pasívna regulácia vlhkosti i tepla

Drevo a kameň použité na renováciu sú z miestnych zdrojov. Zakrivená štruktúra je vyrobená zo smrekového surového dreva, zatiaľ čo ostatné prvky (kuchyňa, skrinky, podlaha) sú z preglejky z borovice. Medzi drevenou konštrukciou a betónovou škrupinou prúdi vzduch.

Prečítajte si tiež
Fascinujúci dom stvorený pre dvojčatá: Nič podobné ste ešte nevideli!

Cirkulácia vzduchu chráni štruktúru projektu a pasívne reguluje vlhkosť a teplotu v miestnosti pomocou prirodzených tlmivých schopností dreva. Tento fakt je pre projekt mimoriadne dôležitý, pretože sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, ktorá sa vyznačuje výraznými teplotnými výkyvmi v priebehu celého roka.

Unikátny drevený interiér v tvare jaskyne s plnohodnotným bývaním

Projekt sa nachádza vo vysokej nadmorskej výške, ktorá sa vyznačuje výraznými teplotnými výkyvmi v priebehu celého roka. Zdroj: Spyros Hound Photography

1 112 dielov a sami dvaja!

Autori návrhu – tím Tenon Architecture stavbu realizovali priamo na mieste. Je až neuveriteľné, že zaoblená štruktúra sa skladá z 1 112 rôznych zakrivených drevených kusov. Výkresy každého kusu boli vytvorené algoritmom, prenesené na miesto, kde boli spracované ručne. Postupne z nich vzniklo 55 väčších modulov.

Prečítajte si tiež
Totálny úlet alebo dokonale premyslené bývanie? Unikátny nízkoenergetický dom tvorí päť vežičiek s oblými múrmi

Každý z modulov bol ešte pred konečnou montážou ručne vyrezaný a tvarovaný. Renovácia priestoru sa tak stala sochárskym umením. Ešte prekvapivejšie je, že pri premene neboli zamestnaní tesári, robotníci ani iní technici. Každú časť štruktúry navrhli, vytvorili a zostavili dvaja členovia tímu.

Pozrite si video

 

Drevená jaskyňa

Architektonické štúdio: Tenon Architecture

Autori: Apostolos Mitropoulos, Thanos Zervos

Lokalita: Trikala Korinthias, Grécko

Návrh a realizácia: 2018-2020

Sabína Zavarská

Foto: Spyros Hound Photography

Video: Daniel Oikonomeas

Kategória: Návšteva
Tagy: chata drevené domy drevené konštrukcie drevené stropy ekologické domy Oblé tvárnice pasívne domy víkendový dom
Zdieľať článok

Diskusia