Obývačka so svetlou sedačkou a knižnicou v bratislavskom byte.

Byt na najstaršom sídlisku v Bratislave nerekonštruovali 70 rokov. Neuveriteľné, ako vyzerá po premene

Galéria (7)
Zdroj: Zuzana Smolková
28. 11. 2023
Zdieľať

Andrea Uhliarik, interiérová dizajnérka a čerstvá mama, pracovala na projekte rekonštrukcie bytu v jednej z najstarších sídliskových častí hlavného mesta počas svojho tehotenstva. „K celému procesu som nepristupovala už len ako dizajnérka, ale postupne aj ako čerstvá mama. Skúsenosť materstva mi pomohla lepšie pochopiť potreby a nové výzvy bývania pre mladú rodinu,“ vraví.

Interiérová dizajnérka Andrea Uhliarik pri tomto projekte riešila premenu aj na základe zmien v živote domácich. Podarila sa tak rekonštrukcia, ktorá je nadčasová a poskytuje aj potrebné rodinné zázemie. Priestor otvorila, ale ponechala niektoré staré prvky, aby byt nestratil čaro minulosti.

Byt na bratislavskom sídlisku 500 bytov od svojho vzniku neprešiel takmer žiadnou zmenou a ukrýval v sebe štedrú dávku nostalgie. Dizajnérka mu  chcela dať nového ducha, no zároveň nechcela ani úplne zahubiť toho pôvodného. Zámerom bolo byt viac presvetliť, prevzdušniť. A čo poviete na nápad pridať jednu izbu navyše? Aj to sa podarilo. Vďaka premýšľaniu dizajnérky aj nad budúcnosťou a použitiu kvalitných materiálov sa z bytu stal skutočne nadčasový priestor.

„Interiér by z môjho pohľadu nemal ani tak podliehať trendom a potrebám aktuálnych majiteľov, ale aj prihliadať na budúce vízie.“

Andrea Uhliarik.

Zmeny dispozície

„V zásade som v byte realizovala dispozičné zmeny, menila okná a balkóny, rovnako tak podlahy či rozvody. Samozrejme, pribudol nový nábytok, no zapracovala som aj pôvodné solitéry. Napríklad radiátory či niektoré kusy nábytku,“ vysvetľuje Andrea Uhliarik. Ako ďalej spomína, novými riešeniami boli aj exteriérové žalúzie či okno v pridanej izbe.

Prečítajte si tiež
Veľkou premenou nemusia prechádzať len staré priestory. Desaťročný byt v Bratislave získal obnovou nadčasový rozmer

Rekonštrukcia priniesla bytu funkčnosť, zlepšila sa akustika, zabezpečil sa moderný systém chladenia. Byt je dnes otvorený, presvetlený. Dizajnérka pracovala s materiálmi, ktoré sú trváce, kvalitné a nadčasové. Vznikla bonusová izba a celý priestor dostal udržateľný rozmer.

Pohľad z pracovne cez presklenú stenu do obývačky.

Z viacerých miestností sa po odstránení priečok stal jeden veľký priestor, z ktorého dizajnérka ukrojila kúsok pre štvrtú izbu. Zdroj: Zuzana Smolková

Bez nenosných priečok

Statický systém betónových priečok umožnil odstrániť nenosné priečky. Bývalá kuchyňa, obývačka a uzatvorená chodba so šatníkom sa premenili na jeden otvorený svetlý priestor. Dizajnérka oddelila iba bonusovú izbu, ktorá sa stala pracovňou. Na predel však využila sklenenú priečku, ktorá ju príjemne prepája so zvyšnou časťou bytu.

Prečítajte si tiež
Domu v centre Trnavy budete vek hádať len ťažko. Nestarnúci dizajn mala rodina ako podmienku

Pôvodné funkčné zóny zostali zachované, pretože skúsenosti z pôvodného bývania osvedčili ich zmysel. Zároveň k tomu prispela aj optimalizácia rozpočtu či zložitosti rekonštrukcie.

Spoločenský priestor s kuchyňou, jedálňou a obývačkou v bratislavskom byte po premene.

Byt je plný šikovných riešení. Vidno ich napríklad aj v kuchyni. Dizajnérka do jednej z horných skriniek ukryla odkvapkávač. Riad tak nezaberá miesto na pracovnej ploche. Inšpiráciu našla vo fínskych domácnostiach. Zdroj: Zuzana Smolková

Skryté úložné priestory

Dizajnérka hľadala možnosti viacerých skrytých úložných priestorov. Hlavné priestory na odkladanie sú umiestnené pri vstupe do bytu a v spálni. Pridanú hodnotu budúcnosti bytu ukryla Andrea do detskej izby. Podľa potreby tu pokojne môže pribudnúť šatník.

Prečítajte si tiež
Vidiecky dom v Česku spája minulosť a súčasnosť do harmonického celku. Vo vnútri akoby človek cestoval časom

Ďalším rafinovaným úložným priestorom sú horné skrinky pod stropom. Z pracovne smerujú v jednej línii do spálne, čo celý priestor prirodzene prepája. Navyše ich spodné LED osvetlenie vytvorí večer útulnú atmosféru a podčiarkne grafiky na stene.

Spálňa v bratislavskom byte s manželskou posteľou.

V byte sú úložné priestory riešené šikovne a nenápadne. Využité sú na to napríklad aj horné skrinky pod stropom. Zdroj: Zuzana Smolková

Rekonštrukcia tehlového bytu z 50. rokov.

Autorka: interiérová dizajnérka Mgr. art. Andrea Uhliarik
Lokalita: Bratislava
Poloha, plocha: 1. poschodie, 78 m2
Návrh: 2021
Realizácia: 2023

Text: Eva Vašková
Foto: Zuzana Smolková
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: byty v Bratislave nadčasový dizajn rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Najjednoduchší spôsob, ako opraviť medzery v plávajúcej podlahe bez jej rozoberania a vysokých nákladovUrob si sám

Najjednoduchší spôsob, ako opraviť medzery v plávajúcej podlahe bez jej rozoberania a vysokých nákladov

Ako si doma nabrúsiť nožnice bez použitia brúsky? Pomôže alobal, ihla aj brúsny papierUrob si sám

Ako si doma nabrúsiť nožnice bez použitia brúsky? Pomôže alobal, ihla aj brúsny papier

Mrkvová vňať nepatrí do koša! Viete, na čo ju môžete využiť?Urob si sám

Mrkvová vňať nepatrí do koša! Viete, na čo ju môžete využiť?

Do altánku si Erik vyrobil štýlovú kuchynskú linku z opracovaného odpadového dreva. Prezradil, koľko ho stálaUrob si sám

Do altánku si Erik vyrobil štýlovú kuchynskú linku z opracovaného odpadového dreva. Prezradil, koľko ho stála

Diskusia