Zdroj: J. Ernest

Vidiecky dom v Česku spája minulosť a súčasnosť do harmonického celku. Vo vnútri akoby človek cestoval časom

13. 10. 2023
Zdieľať

Existuje mnoho príkladov, keď sa domáci snažili zachovať historický dom, ale nebolo to možné z dôvodu poškodenia, narušenia statiky, vlhkosti alebo iných problémov. Napriek tomu má význam pokúsiť sa zachovať aspoň časť starých objektov. Realizácia, ktorú riešilo české štúdio Skvadra architekti, je zaujímavým príkladom, ako zachovať typický vzhľad domu z pohľadu od ulice a poškodenú časť nahradiť novostavbou.

Pre tri generácie

Spojenie moderného s historickým nie je len technické či estetické, ale aj symbolické. Cieľom prestavby usadlosti v severných Čechách totiž bolo vytvoriť priestor na viacgeneračné bývanie. Zrekonštruovaná stavba mala fungovať ako bývanie starších a mladších členov rodiny s deťmi – teda v konečnom dôsledku napĺňať potreby troch generácií.

Architekti Milena Kubiszová a Ondřej Volný problém starého domu s pozdĺžnym pôdorysom vyriešili pragmaticky. Časť, ktorá bola vo veľmi zlom technickom stave (hospodársky trakt) a nedala sa zachovať, zbúrali. Zostal dom orientovaný do ulice, ktorý zrekonštruovali. Vďaka tomu sa vzhľad ulice a jej vidiecky ráz prakticky nezmenili. Pri obnove kládli veľký dôraz na zachovanie pôvodných prvkov.

Exteriér domu zo strany novostavby s preskleným štítom.

Obal domu presahuje cez presklenú fasádu a vytvára prestrešenú terasu. Zdroj: J. Ernest

Dostavba, ktorá vyrástla v nadväznosti na starý dom, kde pôvodne stáli hospodárske stavby, zachováva presnú pôdorysnú stopu niekdajšieho objektu. Vďaka tomuto riešeniu sa architektom podarilo citlivo prepojiť dva svety rekonštruovanej historickej časti a modernej novostavby do jedného celku.

Prečítajte si tiež
Tradičný vidiecky statok si manželia s troma deťmi obnovili svojpomocne. V príťažlivom interiéri sa akoby zastavil čas

Uzatvorený aj otvorený

Útulná a uzatvorená predná časť po kompletnej rekonštrukcii slúži na bývanie starým rodičom. Z drevenej dostavby sa teší mladšia generácia. Vyniká otvoreným priestorom s dostatkom svetla, ktoré sa do interiéru dostáva vďaka celopresklenému štítu. Ten zároveň ponúka príjemné výhľady do okolitej krajiny.

Spoločenská zóna v prístavbe s výhľadom na okolie cez presklený štít v zadnej časti domu.

Presklený štít poskytuje dennej časti dostatok denného svetla, ale aj úžasné výhľady na prírodu za domom. Zdroj: J. Ernest

„V prednej časti sme dbali na vrátenie a udržanie pôvodných historických prvkov – proporcie a delenie okien, silueta štítu, jemná vápenná omietka, zachovanie klenieb, masívnych obložkových dverí, použitie cementových dlaždíc a podobne. V zadnom trakte sme, naopak, vytvorili veľkorysý moderný priestor otvorený až do krovu, s výrazným preskleným štítom s výhľadom do voľnej krajiny,“  konkretizuje Milena Kubiszová.

Prečítajte si tiež
Moderné vidiecke bývanie Moniky a Mareka zladilo prácu a rodinu. Nič by na ňom nemenili

V jednom obale

Je priam zázračné vidieť, ako jedna časť plynule prechádza do druhej. História sa snúbi so súčasnosťou vďaka spojovaciemu prvku, ktorým sa stal materiál strešnej krytiny. V časti pôvodného domu tvorí strechu, novostavbu obaľuje aj na stenách, čo jej dodáva moderný vzhľad.

Samozrejme, dvojtvárnosť domu zasahuje aj do interiéru. Bývanie pre starých rodičov je dotvorené historickým nábytkom a zútulnené prírodnými materiálmi. Mladí majú vo svojej časti čistejšie línie a jednoduchý funkčný nábytok.

Pohľad cez dvere do zrekonštruovanej časti s historicky ladeným nábytkom, kde bývajú starí rodičia.

Bývanie pre starých rodičov je dotvorené historickým nábytkom. Zdroj: J. Ernest

Upravený dom však nie je jediné, čo nájdete na pomerne rozsiahlom pozemku. Rekonštrukcia sa dotkla aj starej stodoly. Dnes slúži ako vonkajšia kuchyňa s krytým sedením. V podkroví nad ňou je detský svet. Zrekonštruovaná časť chlievikov zase vytvorila nevšedné priečelie garážového stojiska.

Prečítajte si tiež
Tradičná vidiecka chalúpka s gánkom v Šariši poskytuje rodine pokojné víkendové útočisko

Medzi stodolou a obytným domom vznikol priestor uzavretého dvora chráneného pred očami susedov či okoloidúcich, ale aj pred vetrom. Zatrávnenému dvoru dominuje odrastený orech, ktorý pripomína minulosť a prepája stavby do príjemného celku – harmonickej vidieckej usadlosti.

Exteriér usadlosti z boku, kde vidieť prechod medzi starou a novou časťou.

Dostavba domu nadviazala na zachovanú starú časť a stala sa jej predĺžením. Zdroj: J. Ernest

Usadlosť v severných Čechách

Autori: Skvadra architektiIng. arch. MgA. Milena Kubiszová, Ing. arch. Ondřej Volný
Lokalita: ČR
Zastavaná plocha: 229,3 m2
Úžitková plocha: 344,5 m2
Obstavaný priestor: 1 286 m3
Plocha pozemku: 6 000 m2
Štúdia: 2018
Realizácia: 2021

Text: Sabína Zavarská
Foto: J. Ernest
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu usadlosť viacgeneračné bývanie vidiecke domy
Zdieľať článok
Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do letaASB.sk

Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do leta

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!ASB.sk

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energieASB.sk

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energie

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?ASB.sk

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?

Diskusia