Moderný čierny dom vedome nadviazal na pôvodný hospodársky dvor

12. 01. 2020
Zdieľať

Pôvodný dom, ktorý tvoril súčasť hospodárskej stavby v obci Maxičky v Děčíne bol síce z hľadiska histórie čarovný, ale pre moderné potreby nepoužiteľný.

Usporiadanie, konštrukcia ani materiály nevyhovovali dnešným potrebám rodiny, preto sa architekti zo štúdia 3+1 architekti rozhodli navrhnúť úplne nový dom. Stále sa však dá hovoriť o rekonštrukcii, pretože vedome nadväzuje na pôvodnú stavbu a drevenú stodolu, ktorá na pozemku zostala. 


Pôvodný stav

pôvodný stav domu
Pavel Plánička


Pôvodný stav

Pôvodný dom bol síce plný kúziel, ale jeho masívne pieskovcové steny boli vlhké, miestnosti malé a tmavé. Nový čierny dom nasleduje svojho predchodcu polohou a nielen vizuálnym prepojením so stodolou. V nadviazaní na pôvodné umiestnenie stavby zohráva úlohu stará lipa, ktorá stojí pred domom (os lipa – dom – stodola).

Použitie moderných materiálov umožnilo pri pôvodných rozmeroch, v proporciách pôvodného domu vytvoriť veľkorysé priestory, ktoré môžu byť v prípade potreby otvorené. 


Čierny dom

Čierny dom
Pavel Plánička

Prečo tmavá fasáda?

„Tmavá drevená koža domu je príbuzná plášťu stodoly. Zároveň je pokojným pozadím pre premenlivé farebné deje, ktoré prebiehajú v okolí. Nové vrstvy sa obdivuhodne rýchlo prelínajú a prekrývajú so starými,“ vysvetľuje architekt Pavel Plánička. V celom dome nájdeme niekoľko pôvodných motívov, aktualizovaných a posunutých do novej podoby. 


schody s terasou

schody s terasou
Pavel Plánička

Medzi domom a stodolou

Priestor medzi stodolou a samotným domom architekti zastrešili – tak vznikol medzi novým a pôvodným bližší vzťah. V závetrí, vďaka zastrešeniu vznikol nový vstup do domu. Kedysi sa do domu vchádzalo z bočnej fasády, dnes zo štítovej. Medzi lipou a domov, konkrétne jeho juhovýchodnou fasádou, vznikol priestor na vonkajšie aktivity. Tvorí príjemný prechod medzi interiérom (dennou zónou domu s veľkými presklenými plochami) a exteriérom. 


kuchyňa so schodiskom

kuchyňa so schodiskom
Pavel Plánička

Prízemie spoločné, poschodie súkromné

Na prízemí sa okrem dennej zóny, ktorá zahŕňa obývačku, jedáleň a kuchyňu, nachádzajú technické miestnosti, špajza, kúpeľňa. Schody sú súčasťou interiéru, architekti ich umiestnili do centrálnej zóny medzi jedáleň a obývačku. Keďže majú ľahký, vzdušný dizajn, nepôsobia rušivo. 

Neprehliadnite:

Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny


kúpeľňa

kúpeľňa
Pavel Plánička

Poschodie patrí spálni rodičov so šatníkom, veľkej detskej izbe pre dve deti, ku ktorej tiež prináleží šatník, jednej samostatnej menšej miestnosti a veľkej kúpeľni s vaňou. Stavebník je zberateľ, i preto nájdeme v interiéri množstvo zaujímavých doplnkov a detailov.

Tip: Všetky sedačky na jednom mieste


zastrešenie

zastrešenie
Pavel Plánička

Čierny dom

architektonický ateliér: 3+1 architekti
lokalita: Maxičky, Děčín
projekt: 2015
realizácia: 2019
plocha pozemku: 2 850 m2
zastavaná plocha: 128 m2
úžitková plocha: 190 m2
obstavaný priestor: 800 m3

Sabína Zavarská
Foto: Pavel Plánička

Kategória: Návšteva
Tagy: hospodársky dvor moderné domy rekonštrukcia domu stodoly
Zdieľať článok

Diskusia