Zdroj: Markus Rohrbacher

Nenáročný dom pri ceste, ktorý napriek polohe zabezpečil domácim dostatok súkromia vonku aj vo vnútri

19. 08. 2022
Zdieľať

Prostredie obce Elsbethen na juhovýchodnom predmestí Salzburgu tvoria rôzne typy domov. Rozkladajú sa na miernom svahu – na úpätí okolitej horskej krajiny. Majitelia pozemku pri ceste si priali nenáročný dom, ktorý by zabezpečil dostatok súkromia vonku aj vo vnútri. Interiér mal mať otvorenú, svetlú atmosféru a plynule prechádzať do exteriéru.

Architekti z ateliéru Dunkelschwarz vyriešili neľahké zadanie – dostatok súkromia pri ceste a v blízkom okolí ostatných stavieb – vybudovaním vstupnej prístavby. Jej hmota tvorí bariéru medzi súkromným pozemkom a verejnou ulicou, zároveň funguje ako vstup na pozemok, kryté státie a technická miestnosť. Zastrešeným chodníkom vľavo sa dostanete až k hlavnému vchodu do domu s obdĺžnikovým pôdorysom a sedlovou strechou.

Klasický moderný trojpodlažný dom s minimalistickým interiérom

Presklené časti sú ošetrené drevenými lištami, ktoré bránia neželaným pohľadom, ale zároveň prepúšťajú dnu dostatok svetla. Zdroj: Markus Rohrbacher

Vďaka prístavbe vznikol súkromný dvor

Vďaka stavbe na hranici ulice sa architektom podarilo vytvoriť priestor pripomínajúci vnútorný dvor. Vzniklo tu súkromie, ktoré si môžu domáci vychutnať nielen priamo, ale aj výhľadmi z interiéru a balkónov, ktoré naň nadväzujú. Dvor zároveň prepája interiér so záhradou na južnej strane pozemku.

Prečítajte si tiež
Dom v záhrade, alebo záhrada v dome? Obdivuhodné prepojenie zelene s obytnými priestormi

Zvonku klasický, zvnútra netradičný

Samotný dom je trojpodlažný, má klasický obdĺžnikový pôdorys a strmú sedlovú strechu, podobne ako domy v jeho okolí. Kým exteriér pôsobí tradične a klasicky, interiér je, naopak, netradičný.

Klasický moderný trojpodlažný dom s minimalistickým interiérom

Architekti otvorili aj stropy nad dennou zónou. Namiesto pevného muriva sa tu nachádzajú siete vhodné na relax. Zdroj: Markus Rohrbacher

Jeho základom je maximálne otvorený priestor s veľkými preskleniami, priesvitnými zábradliami a množstvom svetla. Architekti otvorili aj stropy nad dennou zónou – namiesto pevného muriva sa tu nachádzajú siete vhodné na relax.

Prečítajte si tiež
Nevšedný a čistý rodinný dom so sofistikovanými riešeniami

Medzi podlažiami natiahli siete

Siete medzi podlažiami otvorili dispozíciu aj vertikálne a podporujú plynutie energie všetkými smermi. Z horného poschodia cez ne vidíte priamo na kuchyňu, krb, jedálenský kút a obývací priestor. Práve tieto siete urobili dom jedinečným – stal sa tak domovom na každodenné použitie, ktorý ponúka dostatok pohodlia.

Klasický moderný trojpodlažný dom s minimalistickým interiérom

Priestor je maximálne otvorený s veľkými preskleniami, priesvitnými zábradliami a množstvom svetla. Zdroj: Markus Rohrbacher

Otvorená denná zóna, spálne na poschodiach

Na prízemí sa nachádza hlavná denná zóna orientovaná smerom k dvoru, na ktorú nadväzuje vonkajšia terasa. V jej centre je krb. Ďalšími miestnosťami na prízemí sú kúpeľňa a špajza. Prvé poschodie obsahuje dve spálne, hygienické zázemie a veľký otvorený priestor so sieťou a výstupom na balkón orientovaný do dvora. Najvyššie poschodie patrí rodičom – na hlavnú spálňu nadväzuje vlastná kúpeľňa a v druhej časti pri schodoch je príjemná pracovňa.

Prečítajte si tiež
Prízemný domček v Borinke s gánkom a klasickou sedlovou strechou

Zo spálne i z kúpeľne sa dá vyjsť na balkón. Najvyššie poschodie si chráni súkromie aj zvonku – presklené časti sú ošetrené drevenými lištami, ktoré bránia neželaným pohľadom, ale zároveň prepúšťajú dnu dostatok svetla. Celý interiér vonia drevom – drevené sú nielen podlahy a stropy, ale aj vertikálne steny. Popri schodisku je namiesto zábradlia vysoká drevená knižnica. Hravá dispozícia, ktorá sa dokáže prispôsobiť podľa potrieb a požiadaviek domácich, má okrem otvorených častí aj príjemné zákutia na relax, prácu či meditáciu.

Klasický moderný trojpodlažný dom s minimalistickým interiérom

Terasa je orientovaná do záhrady. Zdroj: Markus Rohrbacher

House L

architektonický ateliér: Dunkelschwarz

lokalita: Elsbethen, Rakúsko

plocha: 292 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Markus Rohrbacher

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené fasády minimalizmus moderné bývanie otvorený priestor prírodné interiéry sedlová strecha
Zdieľať článok

Diskusia