Z tmavého bytu vytvorili svetlom rozjasnený príjemný priestor s priznaným kameňom

25. 02. 2021
Zdieľať

Priznaný kameň sa najčastejšie používa pri rekonštrukciách historických stavieb. Absolútnymi umelcami vo využití kameňa v interiéri sú španielski architekti. Ďalšia z realizácií, ktorá o tom svedčí. Pozrite sa, akú príjemnú atmosféru sa v rámci komplexnej premeny starého bytu podarilo vytvoriť. Zachováva ducha historickej budovy a celý priestor rozjasňuje prirodzeným svetlom.

Projekt je pomenovaný podľa jeho umiestnenia – stojí na námestí Plaça del Vi v španielskej Girone. Celé námestie je obklopené honosnými budovami, ktoré boli od 15. storočia sídlom šľachtických rodov. Architekti z ateliéru Almeda Estudi dostali za úlohu zrekonštruovať druhé poschodie v jednom z nich.

Prečítajte si tiež
Pôvodné múry boli problémom, nakoniec sa stal kameň dominantou bytu

Budova je postavená väčšinou z kvádrov, balkóny majú zábradlie z tepaného železa. Pozitívom bytu je, že až z troch strán doň prúdi prirodzené svetlo. Pred rekonštrukciou ho bolo podstatne menej.

Schody z mramoru, tepané železo

Architekt Xavier Almeda v plnej miere rešpektoval architektonickú jedinečnosť a pôvod budovy. Zachované zostali schody z prírodného mramoru, zdobenie z tepaného železa a dreva, klenutý strop, ktorý je pýchou čiernej kuchyne.

Čierna kuchyňa s klenutým stropom

Zachovaný klenutý strop je pýchou čiernej kuchyne. Zdroj: lmeda Estudi

Naopak, hygienické zázemie bytu je riešené vo svetlých farbách a má dostatok prirodzeného svetla. Ďalšou špecialitou bytu po rekonštrukcii sú lamelové posuvné dvere, ktoré oddeľujú (respektíve spájajú) spálňovú časť s vaňou od samostatnej kúpeľne.

Lamelové posuvné dvere

Lamelové posuvné dvere. Zdroj: lmeda Estudi

Z dvoch častí jednotný celok

Dispozícia bytu bola pôvodne členená na dve samostatné časti: obslužný priestor (v západnej časti), ktorý bol funkčnejší a menej luxusný, a obytná čas majiteľov (východná strana), kde bolo viac svetla a krásne výhľady. Vchodová hala, ktorá viedla do obývacej izby s jedálňou, alebo na chodbu spájajúcu dve spálne a kúpeľňu.

Hygienické zázemie bytu

Hygienické zázemie bytu je riešené vo svetlých farbách. Zdroj: lmeda Estudi

Rekonštrukcia spojila čo najviac priestorov, vznikol voľnejší pôdorys, pre ktorý je charakteristická vzdušnosť a najmä presvetlenie prirodzeným svetlom. Využitie každého priestoru je vopred preddefinované, aby obyvateľom poskytlo čo najviac pohodlia.

Obývačka s jedálňou

Nočná zóna sa nachádza v druhej časti bytu. Zdroj: lmeda Estudi

Nočná zóna je prirodzeným pokračovaním dennej

V prvej časti sa dnes nachádza denná zóna s hlavným vstupom do bytu. Zahŕňa úplne otvorený priestor, v ktorom našla svoje miesto kuchyňa, jedáleň a obývacia izba. Vďaka balkónom na oboch stranách je interiér zaliaty denným svetlom a tiež priečne vetraný.

Spálňa s vaňou

Nočná zóna, ktorá sa nachádza v druhej časti bytu, je vlastne pokračovaním – predĺžením dennej zóny. Zdroj: lmeda Estudi

Nočná zóna, ktorá sa nachádza v druhej časti bytu, je vlastne pokračovaním – predĺžením dennej zóny. Hlavná spálňa a knižnica sú úplne otvorené do priestoru. Dajú sa však oddeliť posuvnými sklenými dverami s kovovou konštrukciou v priemyselnom štýle.

Prečítajte si tiež
Moderná vila v minimalistickom štýle premieňa výhľady na krásne obrazy

Práve industriálny štýl je využitý v celom interiéri na zdôraznenie prvkov histórie a súčasnej doby. Tento kontrast je však v konečnom dôsledku harmonický a príjemný. Podlahu zjednocujú dubové parkety.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

PLAÇA DEL VI

Architektonický ateliér: Almeda Estudi

Hlavný architekt: Xavier Almeda

Lokalita: Girona, Španielsko

Plocha: 135 m²

Projekt: 2019

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Almeda Estudi

Kategória: Návšteva
Tagy: byty historické byty industriálny štýl moderná architektúra otvorený priestor
Zdieľať článok

Diskusia