Všetko, čo potrebujete vedieť, kým začnete s kompostovaním
Ak ste ešte nezačali s kompostovaním, s blížiacou sa jeseňou máte ideálnu príležitosť. Poradíme vám, ako kompostéru vybrať vhodné miesto, i to, čím ho naplniť, aby ste z neho mali najväčší úžitok.
Nebuďme ľahostajní
Ak by ste si v domácnosti skúsili odsledovať, koľko a aký druh odpadu za týždeň vyprodukujete, zistíte, že najmenej 20 % vášho smetného koša tvorí jedlo a materiál, ktorý môžete prospešne vrátiť do prírody. Nie všetok odpad musí končiť na skládke alebo v spaľovni. Množstvo z neho dokážete sami spracovať v komposte a znovu ho využiť.
Prečo kompostovať?
Veľkou výhodou kompostovania je, že minimalizuje potravinový a biologický odpad na skládkach. Kompostovaním vzniká prírodné organické hnojivo, ktoré rozkladaním živí okolité rastliny. Znižuje sa tak potreba nákupu a výdaje na syntetické chemikálie a hnojivá. Kompost zlepšuje kvalitu a štruktúru pôdy a umožňuje jej zadržiavať viac živín, vody a vzduchu. Zadržiavanie vody pomáha rastlinám vyrásť do väčších koreňových systémov, ktoré potom chránia pôdu pred eróziou. Vďaka domácemu kompostovaniu si zároveň môžeme dopestovať vlastné ekologické ovocie a zeleninu, čo vedie k značným úsporám pri ich nákupe v supermarkete.
Umiestnenie v záhrade
V súčasnosti sa dajú zohnať rôzne typy kompostérov, niektoré dokonca v zaujímavom dizajne. V záhrade si ho umiestnite do odľahlejšieho kúta, ideálne do tieňa (napríklad pod strom). Slnečné a veterné miesto nie je vhodné, pretože kompost príliš vysychá. Mal by naň dopadať dážď a zo všetkých strán by mal k nemu prúdiť vzduch. Kompost musí zostať v priamom kontakte s pôdou, čiže na trávniku a nie napr. na betóne. Dobré je vytvoriť si v blízkosti miesto na sústreďovanie hotového kompostu. Počas sezóny môžete kompostovisko zamaskovať výsadbou vyšších rastlín, napríklad letničiek alebo okrasných tráv.
Správny mix
Na domáci záhradný kompost budete potrebovať dusíkaté (zelené) a uhlíkaté (hnedé) materiály, zjednodušene povedané, v objemovom pomere 1 : 1. Dusíkaté materiály obsahujú vysoký podiel vody a sú charakteristické rýchlym rozkladom. Patrí sem kuchynský bioodpad rastlinného pôvodu, pokosená tráva, zvyšky rastlín, burina, výkaly, srsť či perie hospodárskych zvierat, vlasy a chlpy. Uhlíkaté materiály obsahujú vysoký podiel uhlíka a sú charakteristické pomalým rozkladom.
Je to najmä lístie z viacerých druhov stromov, drevná štiepka a kôra, slama, hobliny a piliny, škrupinky z orechov, ale aj papier, kartón a popol. Čím rôznorodejšie materiály (či už dusíkaté, alebo uhlíkaté) budete kombinovať s trávou, tým spokojnejší budete s úrodou kompostu.
Čo do kompostu nepatrí?
Nekompostujte zvyšky jedál, rastliny napadnuté škodcami, psie a mačacie výkaly, popol z uhlia, kôstky z ovocia, sklo, kamene, plasty, noviny ani časopisy.
NÁŠ TIP
Na podporu rýchlejšieho kompostovania môžete použiť aj rôzne aktivátory – urýchľovače kompostovania.
4. Dôležité zásady
Mäkké, zelené a šťavnaté biologické odpady (pokosená tráva, zhnité ovocie a zelenina, hnoj…) vkladajte do kompostu čo najskôr po ich zbere a zmiešajte ich so suchými, hnedými a drevnatými odpadmi (seno, slama, drevná štiepka, kukuričné kôrovie, lístie…).
Suché, hnedé a drevnaté biologické odpady si uskladnite (vo vreciach) a používajte ich iba postupne na primiešavanie k mäkkým, zeleným a šťavnatým odpadom. Zvyšky zo šťavnatého ovocia zahrabte v kompostovisku hlbšie pod povrch (niekoľko centimetrov). Ak zostane na povrchu, láka hmyz, ktorý sa v ňom veľmi rýchlo rozmnoží.
NÁŠ TIP
Pred vložením do kompostoviska zabezpečte, aby biologický odpad nebol väčší, ako je veľkosť palca. Preosiaty kompost vložte do nádobky a navlhčite ho. Potom zasejte do zmesi semienka žeruchy. Ak po týždni semienka vyklíčia, kompost je pripravený aj pre vašu záhradu a použiteľný v prírode.
5. Nenechajte všetko na prírodu
Pri kompostovaní všeobecne platí, že kompostované materiály treba upravovať na menšie kúsky, správne ich nakombinovať, dodať im dostatok vzduchu a zabezpečiť primeranú vlhkosť. Ťažšie rozložiteľné materiály (uhlíkaté) – drevo, hrubé stonky, slama – treba posekať na menšie kúsky, ľahko rozložiteľné sekať netreba.
Aby sme dosiahli rovnaký stupeň rozkladu vo všetkých zónach kompostu, musíme kompost z času na čas prehodiť, čím zabezpečíme premiešanie materiálu. Na správne kompostovanie, pravdaže, nestačí ovládať základné pravidlá. Potrebujete získať skúsenosti.
6. Ako kompostovať v byte?
Určite ste počuli o vermikompostovaní, kde sa využíva schopnosť dážďoviek premieňať organickú hmotu na jedno z najlepších prírodných hnojív pod slnkom – vermikompost. Pri vytváraní tohto kompostu treba byť – najmä zo začiatku – veľmi trpezlivý. Treba myslieť aj na to, že dážďovky nesmiete nechať bez potravy dlhšie ako 3-4 týždne.
Ďalšou možnosťou je kompostovanie pomocou baktérií s využitím elektrickej energie (alebo aj bez nej). Výsledkom procesu v elektrickom kompostéri je substrát podobný vysušenému čaju. Kompostér kuchynský odpad sám vysuší, rozomelie a vychladí za pár hodín. Bez zápachu ho môžete skladovať celé mesiace.
Text: Katarína Paukeje
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom