Zdroj: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Súťaž Interiér roku: Byt pre dvoch ako oáza na streche

18. 03. 2021
Zdieľať

Nový byt v developerskom projekte má krásny výhľad na centrum mesta vďaka polohe na najvyššom poschodí štvorpodlažného domu. Dispozícia 3+kk manželskému páru (po odchode dospelých detí) príliš nevyhovovala – zbytočne veľkú terasu bez zastrešenia či zatienenia by ťažko celú využívali.

Priali si oveľa väčší spoločenský priestor s veľkou kuchyňou a jedálňou, kde by mohli tráviť čas s priateľmi a širšou rodinou. Dávajú prednosť viac otvoreným a priestrannejším priestorom, než boli pôvodné, tiež by uvítali podstatne komfortnejšiu kúpeľňu alebo dostatok úložných skríň.

Prečítajte si tiež
Typický panelákový byt v dezolátnom stave po radikálnej premene od podlahy
Kuchyňa s jedálňou a výstupom na terasu

Z jedálne sa do vyvýšenej obývačky stúpa po piatich schodoch a prechádza sa hlbokým dreveným rámom v mieste odstránenej obvodovej steny. Zdroj: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Zásadnou zmenou pri prestavbe bolo vybudovanie zasklenej prístavby na polovici terasy. Novovzniknutá obývačka takto nielenže zväčšila obytnú plochu, ale navyše celý byt tesnejšie prepojila s exteriérom a dodala mu výnimočnú atmosféru „stáleho pobytu na terase“. 

Zachoval sa totiž dojem výstupu von – z jedálne sa do vyvýšenej obývačky stúpa po piatich schodoch a prechádza sa hlbokým dreveným rámom v mieste odstránenej obvodovej steny. Obývačka sa tak nachádza vnútri interiéru, ale ostal jej charakter vonkajšieho priestoru.

Obývačka s presklenou plochou

Novovzniknutá obývačka celý byt tesnejšie prepojila s exteriérom a dodala mu výnimočnú atmosféru „stáleho pobytu na terase“.  Zdroj: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Z dispozície zmizla chodba, ktorá zbytočne zaberala časť obytnej plochy. Na mieste bývalej obývacej izby a časti spálne teraz stojí veľkorysá kuchyňa s ostrovčekom a veľký jedálenský stôl až pre osem osôb. Hlavná prednosť bytu, výhľady do širokého okolia, sa ešte zvýraznila osadením väčších horizontálnych okien.

Prečítajte si tiež
Drsný byt s panoramatickým výhľadom na Bratislavu
Kúpeľňa s voľne stojacou vaňou

Kúpeľňa. Zdroj: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Spálňa je po novom umiestnená pri vnútornom okraji bytu, má príjemnejšiu proporciu so širším oknom, posteľ poskytuje priamy výhľad na mesto. Hoci je táto poloha intímnejšia, zostáva spálňa so spoločenskou časťou alebo kúpeľňou prepojená zasklenými plochami. Priestor tak voľne „preteká“ z miestnosti do miestnosti, v každej časti bytu človek vníma jeho celý objem.

Kuchyňa s jedálňou a vstavanými skriňami

Otvorený a bohato presvetlený interiér podčiarkujú biele steny a biele dvere skríň, ktoré sa striedajú s dubovými plochami. Zdroj: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Otvorený a bohato presvetlený interiér podčiarkujú biele steny a biele dvere skríň, ktoré sa striedajú s dubovými plochami v prísne premyslenom poriadku, pritom však s prívetivým dotykom prírodného materiálu. Drevo vstupuje až do hygienického zázemia, kde sa už dubová podlaha mení na šedivú dlažbu a biele steny na keramické obklady. Farebne neutrálne a praktické vybavenie kúpeľne tak získava teplý prvok, celý byt zase spája jednotný charakter.

Autor interiéru: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o.

Prečítajte si tiež
Z nepodarenej dispozície nakoniec vyťažili presvetlený byt s krásnymi výhľadmi

SÚŤAŽ INTERIÉR ROKU

V rámci súťaže Interiér roka sú každoročne oceňované výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi (doma i v zahraničí), a to v siedmich kategóriách.

Viac o súťaži Interiér roku 2020

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dubové drevo krytá terasa moderné bývanie prestavba bytu terasa snov zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia