Zdroj: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Pôvodnú chatku v chránenej oblasti nahradila drevostavba z prefabrikovaných panelov. Čo všetko museli architekti dodržať?

20. 09. 2022
Zdieľať

Víkendový domček v tichom prostredí lesov, kde sem-tam prebehne srnka a huby i maliny môžete zbierať naboso v záhrade, má dnes veľkú hodnotu. Nehovoríme o tej finančnej, ale relaxačnej. Blízkosť prírody a možnosť vnoriť sa do vlastného ja sa cení omnoho viac ako kedysi. V bývalej trampskej osade v chránenej krajinnej oblasti neďaleko Žloukovíc navrhli architekti z ateliéru System Recovery Architects drevodom – chatku, ktorej nechýba mestský komfort.

Na pozemku neďaleko obce Žloukovice stála pôvodná chatka, ktorá už nevyhovovala svojmu účelu. Prísne regulatívy v chránenej oblasti znamenali, že nová stavba mohla stáť len na základoch pôvodnej chatky, rovnako bol daný tvar strechy, smer hrebeňa, vertikálny drevený obklad aj bočný vstup. Pozitívom je, že pozemok z dvoch strán obklopujú hlboké lesy. Ako sa podarilo architektom vtesnať novú chatku do tak prísnych pravidiel?

Minimalistická drevostavba z prefabrikovaných panelov v chránenej oblasti

Hlavný obytný priestor sa nachádza na prízemí a je spojený s terasou veľkým posuvným oknom. Zdroj: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Malý domček, sedlová strecha, výhľady do lesa

Odpoveďou architektov Heleny Línovej a Vítězslava Kůstku bol jednoduchý domček so sedlovou strechou a štítovými fasádami s výhľadmi do severného a južného lesa. Zastavaná plocha je len 45 metrov štvorcových, napriek tomu chatke nič nechýba – vrátane prirodzeného svetla a príjemného spoločenského priestoru.

Prečítajte si tiež
Ticho, blízkosť prírody a výhľad na Kľak. V malebnej dedinke pri Rajci vyrástol rodinný dom nielen na víkendový relax

Hlavný obytný priestor sa nachádza na prízemí a je spojený s terasou veľkým posuvným oknom. Zasunutím presklenia do južnej obvodovej steny sa podarilo zotrieť hranicu medzi interiérom a exteriérom. Keďže aj oproti sa nachádza veľké okno, denná zóna je vizuálne ohraničená lesom z oboch strán. Televíziu v hlavnej miestnosti nahrádzajú polienka praskajúce v liatinových krbových kachliach.

Minimalistická drevostavba z prefabrikovaných panelov v chránenej oblasti

Televíziu v hlavnej miestnosti nahrádzajú polienka praskajúce v liatinových krbových kachliach. Zdroj: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Štvorcové okná ako obrazy

Vďaka použitiu rovnakého konceptu v podkroví sa lesy dostávajú aj do spální. Štvorcové okná rámujú lesnú scenériu a fungujú ako obrazy, meniace sa vzhľadom na ročné obdobie i aktuálne počasie. Z východnej a západnej strany je domček uzavretý, chráni súkromie domácich pred susediacimi pozemkami.

Prečítajte si tiež
Veľký boj s časom a peniazmi. Nadšeným majiteľom sa v Trnave podarilo zrekonštruovať renesančný meštiansky dom z roku 1620

Priestranné obytné miestnosti, menšie servisné

Kvôli obmedzenej ploche museli architekti dobre zvážiť každý centimeter. Keď chceli, aby boli obytné miestnosti priestorovo veľkorysejšie, bolo nevyhnutné ušetriť na priestore servisných a doplnkových častí. Zádverie, kúpeľne a schodisko majú preto skromné ​​rozmery. V podkroví je okrem hlavnej spálne aj menšia izba určená pre hostí.

Minimalistická drevostavba z prefabrikovaných panelov v chránenej oblasti

Nosnú konštrukciu domu tvoria prefabrikované drevené panely, ktoré boli na mieste zostavené počas jedného dňa. Zdroj: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Prefabrikované drevené panely, smrekovcová fasáda, okenice z hliníkového plechu

„Nosnú konštrukciu domu tvoria prefabrikované drevené panely, ktoré boli na mieste zostavené počas jedného dňa. Prevetrávaná fasáda je zo smrekovcových dosiek rôznych šírok. Okná chránia okenice z perforovaného hliníkového plechu na oceľových rámoch,“ konkretizujú autori projektu. Hlavným materiálom v interiéri je smrekové drevo.

Prečítajte si tiež
Úsporný dom s drevenou konštrukciou ukryli v kamenných ruinách

Posuvné dvere a vstavaný nábytok sú z bielených smrekových bio dosiek, schodiská a podlahy zo širokých smrekových fošní, ktoré mäkko tlmia kroky. V mrazivých dňoch si môžete v obytných miestnostiach i v kúpeľniach prikúriť elektrickými priamotopmi a podlahovým kúrením. Celý interiér bol koncipovaný ako svetlý s tým, že v ňom budú dominovať výhľady do lesa. Tmavé sú iba liatinové kachle a dlažba vo vchode a v kúpeľniach. Ideálny domček na víkend a oddych v akomkoľvek počasí.

Minimalistická drevostavba z prefabrikovaných panelov v chránenej oblasti

Denná zóna je vizuálne ohraničená lesom z oboch strán. Zdroj: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Dom medzi lesmi

architektonický ateliér: System Recovery Architects

autori: Ing.arch. Helena Línová + Ing.arch. Vítězslav Kůstka

lokalita: Žloukovice, ČR

zastavaná plocha: 45 m2

plocha pozemku: 1 072 m2

projekt: 2019

realizácia: 2021

stavebný inžinier a generálny dodávateľ: Martinice Group

autorský dohľad : Helena Línová + Vítězslav Kůstka

použité materiály: smrekovec, smrek, perforovaný hliníkový plech, strecha Ruukki

Sabína Zavarská

Foto: Helena Línová + Vítězslav Kůstka

Kategória: Návšteva
Tagy: chatky drevené obklady minimalistický interiér okenice prefabrikáty rekonštrukcia chaty Víkendové bývanie víkendové domy
Zdieľať článok

Diskusia