Úsporná chatka v záhradkárskej osade má steny z recyklovaných okien

23. 06. 2021
Zdieľať

Obmedzená plocha v záhradkárskej osade a limitované náklady nie sú ideálnymi vstupnými dátami na návrh a realizáciu pobytovej chatky. Architektom zo štúdia ARCHWERK.cz sa v spolupráci s klientmi, ktorí sú – mimochodom – výtvarníci a kamaráti architektov, podarilo zaujímavé dvojpodlažné dielo nazvané Yellow Hut. Úspornosť riešenia podčiarkujú steny z recyklovaných okien.

Prvým momentom, ktorý viedol k návrhu svetlej a vzdušnej, i keď atypickej chatky, bolo „ohmatanie“ priestoru. Chata mala do prirodzeného prostredia čo najlepšie zapadnúť. Dôležité tiež bolo obísť všetky slepé uličky, ktoré pri návrhu na architektov číhali.

Prečítajte si tiež
Videli ste niekedy krajší a zaujímavejší záhradný domček?

„Preverili sme celý rad variantov usporiadania dispozície, ktorá by klientom vyhovovala. Hľadali sme čo najúspornejšie riešenie,“ vysvetľujú cestu k uspokojivému východisku architekti Hana Procházková, Martin Kloda a Petr Tůma.

Chatka patchwork okná hojdacia sieť

Charakteristickým úsporným, ale zároveň aj estetickým prvkom minimálnej chatky sú presklené steny z recyklovaných okien, uložené na štýl patchworku. Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková

Napriek neveľkému priestoru nič nechýba, je tu aj sauna

Prízemie chaty patrí pobytovej miestnosti a saune s drobným zázemím. Na hornom podlaží sa nachádza ochodza s výhľadom do záhrady. Nad zázemím pozdĺž severnej steny chaty sú detské kajuty. Priestrannosť interiéru znásobuje otvorená výška chaty až po strechu.

Prečítajte si tiež
Drevostavba s nízkymi obstarávacími nákladmi poskytuje komfort mladej rodine, ale aj seniorom

Charakteristickým úsporným, ale zároveň aj estetickým prvkom minimálnej chatky sú presklené steny z recyklovaných okien, uložené na štýl patchworku.

Chatka s vyhliadkovými verandami

Z vyhliadkovej galérie sa dá vystúpiť na verandu na južnej strane. Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková

Architekti pripravili základnú „debničku“, výtvarníci ju dotvorili

Ako sme už naznačili, výsledná podoba chaty vznikla spoluprácou architektov a výtvarníkov – klientov. „My sme prispeli umiestnením, tvarom, dispozíciou, konštrukčným a technickým riešením. Pripravili sme základnú „debničku“, ktorá vznikla ako racionálna stavebná matrica riešená v konštrukčnom systéme 2“ by 4“. Akademickí maliari Juraj a Michaela Černickí základný návrh dokončili dotvorením okien, dverí a interiéru z nájdených recyklovaných predmetov a častí,“ dopĺňajú architekti. Práve vďaka tomuto prístupu klientov chatka dostala jedinečný výtvarný presah a atmosféru.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Chatka v záhradkárskej osade

Chatka stojí v záhradkárskej osade. Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková

Nažlto natreté drevo, textílie a umelecké diela

Výsledok je vydarený, osviežujúci a originálny. Žltá farba interiéru zdôrazňuje výtvarné poňatie a celému interiéru dáva pozitívny, hravý nádych. Všimnite si použité textílie a umelecké artefakty, ktoré zdobia celý priestor.

Chatka so žltým interiérom, schodmi a pohovkou

Žltá farba interiéru zdôrazňuje výtvarné poňatie a celému interiéru dáva pozitívny, hravý nádych. Zdroj: Andrea Thiel Lhotáková

I vďaka nim pôsobí drobná chata v záhradkárskej kolónii ako postmoderná interpretácia fenoménu Gesamtkunstwerk – všeumeleckého diela, syntézy rôznych foriem umenia. Bez jedinečného prepojenia architektúry a výtvarného umenia by jednoducho vzniknúť nemohla.

Prečítajte si tiež
Ekologické bývanie vo flexibilnom kontajnerovom dome

Yellow hut

Architektonický ateliér: ARCHWERK.cz
Autori: Ing.arch. Hana Procházková, M.A. Martin Kloda, Ing.arch. Petr Tůma
Spolupráca: Mgr., Ak. mal. a rest. Michaela Černická, Mgr., Ak. mal. Jiří Černický
Lokalita: záhradkárska osada v Prahe, ČR
Plocha pozemku: 420 m2
Zastavaná plocha: 35 m2
Úžitková plocha: 25 m2
Obostavaný priestor: 160 m3
Projekt: 2018
Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Andrea Thiel Lhotáková

Kategória: Návšteva
Tagy: chatky malé priestory patchwork záhradné chatky záhradné domčeky
Zdieľať článok

Diskusia